Meranie magnetického poľa Slnka pomocou HMI (Helioseismic and Magnetic Imager)

Družica od NASA známa pod skratkou SDO (Solar Dynamic Observatory) poskytla prednedávnom zaujímavé údaje, ktoré zobrazujú vývoj magnetického poľa v okolí Slnka. Tieto údaje, nazývané aj ako vektorový magnetogram sú veĺmi cenné, lebo pomáhajú objasniť procesy slnečnej aktivity ako sú slnečné erupcie a slnečné škvrny.

Súčasťou vybavenia vesmírneho observatória SDO je prístroj HMI (Helioseismic and Magnetic Imager), ktorý slúži na mapovanie magnetického poľa Slnka. Takéto meranie umožňuje Zeemanov jav, ktorý spôsobuje štiepenie energetických hladín atómov vplyvom magnetického poľa. Takéto atómy spôsobujú v pozorovanom slnečnom spektre rozštiepené spektrálne čiary. Veľkosť rožštepu závisí na intenzite magnetického poľa v regióne, kde sa spektrálna čiara tvorí. Navyše, z polarizácie takejto čiary sa dá zistiť orientácia magnetického poľa v priestore. Tento fyzikálny jav umožňuje pozorovať magnetické pole Slnka takpovediac “na diaľku”.

HMI je dielom Standfordskej univerzity a údaje zaznamenáva už od mája 2010. Meria intenzitu magnetického poľa Slnka a tiež zaznamenáva zvukové vlny, ktoré vznikajú vplyvom slnečnej aktivity. Zo zaznamenaných údajov potom vytvára vektorový magnetogram.

V decembri publikoval HMI tím vektorový magnetogram pre oblasť Slnka označovanú ako Active Region 11158, pričom boli použité údaje zhromaždené v rozmedzí 12.-16. februára 2011.

Zdroj:
http://www.nasa.gov/mission_pages/sdo/news/magnetic-measuring.html

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.