2 % pre Slovenskú organizáciu pre vesmírne aktivity

Aj tento rok môžete 2% z daní venovať na účet nejakej mimovládnej organizácii. Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (ďalej SOSA) je jednou z nich, a uchádza sa o vašu podporu.



Naše hlavné ciele sú:
1. propagovať na Slovensku vedu a výskum vesmíru
2. zasadiť sa o vstup Slovenskej republiky do Európskej vesmírnej agentúry (ESA)

Výskum vesmíru vnímame nie len ako zdroj zaujímavých vedeckých poznatkov, ale predovšetkým ako obrovský priestor pre technologické inovácie a rozvoj v oblasti služieb ako telekomunikácie, satelitná navigácia, či monitoring globálnych environmentálnych zmien.

Združujeme ľudí, ktorí chcú zvyšovať technologické know-how a napomôcť tak k rastu konkurencieschopnosti našej krajiny. Okolité štáty už dávno pochopili (už aj Rumunsko je členský štát ESA), že investície do výskumu vesmíru sú zdrojom ich hospodárskeho rastu a v neposlednom rade aj motivácie mladých ľudí študovať prírodné a technické vedy. Myslíme si, že je najvyšší čas, aby aj Slovensko postúpilo v tomto odvetví. Preto považujeme za dôležité, aby sa Slovenská republika stala čím skôr členom ESA.

Prečo darovať 2% práve SOSA, aké konkrétne aktivity a projekty podporíte?

  • Vypustenie nášho druhého stratosférického balónu v rámci projektu „skBalloon“ ktorým chceme dosiahnuť výšku až 35 km nad zemou. V spolupráci s firmou Websupport štartujeme už 14.4. !
  • Prípravu a podanie žiadosti do projektu QB50, ktorého cieľom je zostrojenie a vypustenie prvej slovenskej družice „skCube“. Takýto projekt nemá zatiaľ na Slovensku obdobu a jeho realizácia pripadá do úvahy v roku 2015. Jeho príprava si ale vyžaduje dlhodobú a systematickú prípravu, s ktorou sme začali už v začiatkom roka.
  • Pokračovanie v popularizácii výskumu vesmíru prostredníctvom portálu sosa.sk a prednášok na rôznych vedeckých i amatérskych fórach.

Pre kompletný zoznam našej čonnosti, viď aj náš kalendár akcií.

Ako poukázať 2%

Postupy sa rôznia podľa toho, či ste bežný zamestnanec, právnická osoba (napr. firma), alebo fyzická osoba, ktorá si sama podáva daňové priznanie (napr. živnostník).

A) Bežní zamestnanci:
1. Požiadajte svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov a o vystavenie dokumentu „Potvrdenie o zaplatení dane“.
2. Vyplňte naše Vyhlásenie o poukázaní dane.
3. Najneskôr do konca apríla pošlite obidva dokumenty („Potvrdenie o zaplatení dane“ aj Vyhlásenie o poukázaní dane) daňovému úradu v mieste vášho bydliska.
Tento postup nájdete aj tu.

B) Pre právnické osoby a fyzické osoby, ktoré si samy podávajú daňové priznanie je postup zložitejší (nájdete ho tu, resp. tu), ale budete potrebovať naše údaje.

Za vašu podporu vám vopred ĎAKUJEME.

Viac informácií o mechanizme poukazovanie 2% z daní nájdete aj na www.rozhodni.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.