Pozvánka na pozorovanie prechodu Venuše v Bratislave

Astronomický klub Bratislava v spolupráci so Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity (SOSA) Vás pozývaju na pozorovanie unikátneho úkazu prechod Venuše cez disk Slnka, ktoré sa uskutoční na bratislavskom Slavíne v čase medzi 4:30 a 7:00. V rámci pozorovania bude prebiehať aj diskusia k tomuto zaujímavému úkazu. Budete sa môcť dozvedieť niečo o poslednom pozorovanom prechode Venuše cez slnečný disk v roku 2004, prínos tohto úkazu pre nás. Dozviete sa niečo viac o Venuši a o Slnku. Tiež vám predstavíme aj ďalšie aktivity, ktoré pre mládež chystá Astronomický klub Bratislava a SOSA.

Článok o úkaze prevzatý zo stránok Astronomického ústavu SAV:

Ak sa do konca roka 2012 na oblohe neobjaví mimoriadne jasná kométa, nova alebo supernova, prípadne nespadne veľký meteorit ako nedávny Meteorit Košice, tak pravdepodobne najvýznamnejšou astronomickou udalosťou roka 2012 bude prechod Venuše popred slnečný disk skoro ráno v stredu 6. júna 2012, ktorý bude posledným v tomto storočí. V prípade priaznivého počasia uvidíme na Slovensku poslednú tretinu prechodu pri výstupe Venuše z disku Slnka. Prechod Venuše je jedným z najvzácnejších predpovedateľných astronomických úkazov, ktorého nasledujúce opakovanie v 22. storočí nikto z dnes žijúcich ľudí neuvidí. Je preto povinnosťou astronómov upozorniť na tento úkaz mládež, verejnosť a médiá.

V tabuľke sú uvedené časy vstupu na disk a výstupu Venuše z disku. LSEČ je letný stredoeurópsky čas. V čase vstupu Venuše na disk bude Slnko ešte pod obzorom. Časom 1. kontaktu sa myslí okamih, keď sa okraj Venuša dotkne po prvý krát okraja Slnka z jeho vonkajšej strany. V čase 2. kontaktu bude celá Venuša na disku a jej okraj sa oddelí od vnútorného okraja Slnka. Z územia Slovenska budeme môcť pozorovať poslednú tretinu prechodu a výstup Venuše z disku Slnka, ktoré bude vtedy nízko nad severovýchodným obzorom. V čase 3. kontaktu sa Venuša dotkne okraja Slnka z jeho vnútornej strany a začne disk opúšťať. V čase 4. kontaktu Venuša celkom opustí slnečný disk. Časy kontaktov sa v rámci Slovenska líšia len na úrovni niekoľko sekúnd. Väčšie rozdiely sú v časoch východu Slnka a jeho výšky nad obzorom v čase kontaktov. Preto sú v tabuľke v zátvorkách uvedené korekcie týchto hodnôt pre východ a západ Slovenska. Azimut Slnka je meraný od severu k východu.

Poprad (± východ západ Slovenska)
  kontakt   LSEČ  výška Slnka azimut Slnka
  vstup Venuše
 
 1. 0 hod 5 min   
 pod obzorom
 
 
 2. 0 hod 22min  
  východ Slnka   4 hod 42 min 
 (−9 min, +16 min) 
 0° 53° 
výstup Venuše 3. 6 hod 38 min  17° (+1°, −3°)  75°
4. 6 hod 55 min 20° (+1°, −3°) 78°

Obrázok v úvodnej časti článku je možné zväčšiť kliknutím, pričom svetlošedé kotúčiky znázorňujú Venušu v čase, keď bude Slnko u nás ešte pod obzorom. Okolnosti prechodu pre ľubovoľné miesto na Zemi je možné zistiť pomocou grafickej aplikácie na webovej stránke: http://transitofvenus.nl/wp/where-when/local-transit-times/ Posunutím červeného pointera na vybrané miesto sa v pravej časti priebežne aktualizujú časy kontaktov. Kliknutím na malú ikonu tabuľky vedľa mapy sa zobrazia spolu s časmi kontaktov aj čas východu a výška Slnka nad obzorom, jeho azimut a pozičný uhol Venuše meraný od severu k východu a uhlová vzdialenosť medzi stredmi diskov Slnka a Venuše.

Najúplnejší prehľad všeobecných informácií v Slovenskom jazyku je sústredený na webovej stránke: http://venustransit2012.szaa.org , ktorá je oficiálnou slovenskou astronomickou stránkou venovanou tomut úkazu.

Mgr. Július Koza, PhD.
e-mail: koza(at)astro(dot)sk
telefón: 052/7879166

Zdroje:

http://www.vesmir.sk/?id=2895
http://www.vesmir.sk/?id=2913
http://venustransit2012.szaa.org

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.