Zomrel Neil Armstrong – prvý muž na Mesiaci

„Je to malý krok pre človeka, ale obrovský skok pre ľudstvo“ , zneli slová Neila A. Armstrong keď sa jeho noha po prvýkrát v histórií ľudstva dotkla mesačného povrchu. Stalo sa tak 21. Júla 1969 o 02:56:00 UTC, keď milióny ľudí na celom svete videli, ako sa prví ľudia pohybujú po inom kozmickom telese, než bola ich materská planéta Zem. A hoci od tohto okamihu uplynulo už vyše 40 rokov.Po lete Apolla 11 sa na povrch Mesiaca vydalo ešte 5 lunárnych misií, tak si ľudstvo Neila Armstronga už navždy zapamätá ako toho prvého. Toho, kto urobil do regolitu (pozn. mesačný prach) prvú ľudskú stopu. Včera, 25. augusta 2012 vo večerných hodinách (nášho času) tento americký astronaut, a jednoznačne výnimočný a odvážny človek vydýchol naposledy.

Neil Alden Armstrong sa narodil 5. augusta 1930 blízko mesta Wapakoneta v štáte Ohio. Ako dvadsaťročný sa zúčastnil bojov v rámci Kórejskej vojny, na ktoré štartoval lietadlom Grumman F9F – 2 z lietadlovej lode USS Essex. Po tejto bojovej skúsenosti navštevoval Purdue University, kde v roku 1955 získal titul Bachelor of Science v odbore leteckého inžinierstva. O pár rokov na to získal titul Masters degree v tom istom odbore na Univerzite v Karolíne.

Po úspešnom ukončení vysokoškolského štúdia sa Neil stal civilným testovacím pilotom v službách NACA (National Advisory Committee for Aeronautics – počnúc 1. októbrom 1958 sa transformovala na NASA – National aeronautic and space administration). Uskutočnil viacero letov na pokusných strojoch Bell X-1B, a North American X-15. So strojmi X-15 dosiahol výšku cca 63 000 metrov, a rýchlosť Mach 5,74 (tj. 6 615 km/h – pre porovnanie … TU – 154M letky MV SR, dosahuje bežnú cestovnú rýchlosť 900 km/h – Armstrong teda letel viac než sedemnásobnou rýchlosťou). Keď skončil s povolaním skúšobného letca, mal nalietaných 2450 hodín, na dvesto typoch lietadiel.

Medzi astronautov sa Armstrong dostal 17. Septembra 1962, v rámci skupiny NASA – 2, spolu s ďalšími ôsmimi pilotmi, ako napríklad s Edwardom Whiteom (zahynul pri požiari kozmickej lode Apollo 1), Thomasom Staffordom (veliteľ letu ASTP – Apollo Sojuz test project), Jamesom Lowellom (veliteľ letu Apollo 13), alebo s Johnom Joungom (veliteľ prvého orbitálneho letu raketoplánu STS-1). Výcvik prebiehal dva roky, teda do roku 1964, keď bol Armstrong spolu s celou skupinou prehlásený za spôsobilého vykonať kozmický let.

Do vesmíru sa Neil prvý krát pozrel 16. Marca 1966 ako veliteľ kozmickej lode Gemini VIII spolu Davidom R. Scottom, potom čo zastával funkciu veliteľa záložnej posádky pre let Gemini V v roku 1965. Práve mierne problémová misia Gemini VIII, kde sa vinou zablokovania riadiacej trysky orientačného systému dostala kozmická loď do silnej rotácie, vydláždila Armstrongovi cestu na mesačný povrch. Neil sa vtedy zachoval ako skúsený skúšobný pilot. Nepodľahol panike, ale chladnokrvne prebral ručné riadenie kozmickej lode, čo síce znamenalo predčasné ukončenie letu, ale na druhej strane s prehľadom zvládol rizikovú situáciu. Ešte na obežnej dráhe vtedy vyslovil domnienku, že problémy zapríčinila jedna tryska orientačného systému – po kontrole kozmickej lode na zemi sa ukázalo, že mal pravdu.

Po lete Gemini VIII bol Armstrong ešte členom záložnej posádky pre let Gemini XI v roku 1966, a pre let Apollo 8 v roku 1968, čo bol vlastne prvý pilotovaný oblet mesiaca (10 obehov). Na ďalší let si musel Neil počkať do roku 1969, keď sa v kozmickej lodi Apollo 11 posadenej na špici viac ako 100 metrov vysokej rakety SATURN V vydal s Edwinom Eugenom „Buzzom“ Aldrinom, a Michaelom Collinsom na nezabudnuteľnú výpravu na mesačný povrch. Štart sa uskutočnil 16. Júla 1969 o 13:32 UTC z rampy LP – 39A v KSC. O štyri dni nato, teda 20. Júla 1969, o 20.17:40 UTC došlo pristátiu prvej pilotovanej kozmickej lode na povrch mesiaca (Neil vo chvíli tesne po pristátí do Houstonu zahlásil: „Houston tu je základňa Tranquility. Orol pristál.“) a presne za 6:14 hod. sa Neil, ako prvý človek v histórií ľudstva dotkol mesačného povrchu. Neil spolu s Buzzom Aldrinom strávili na mesačnom povrch dohromady 2:16 hod. Na rodnú planétu sa všetci traja vrátili 24. Júla 1969 o 16:50:00 UTC. Po svojom návrate si všetci traja vyslúžili medzinárodné uznanie a obdiv a to aj za železnou oponou.

Neil Armstrong bol z oddielu astronautov oficiálne vyradený 1. augusta 1970, teda zhruba po roku od svojej cesty na Mesiac. V rokoch 1971 – 1979 pôsobil ako profesor leteckého inžinierstva na Univerzite v Cincinnati. Po tragédie orbitera Challenger bol v roku 1986 vymenovaný za podpredsedu vyšetrovacej komisie, ktorú ustanovil vtedajší prezident USA. V rokoch 1989 – 2002 pôsobil ako riaditeľ AIL Technologies, spoločnosti vyrábajúcej letecké komponenty.

Neil žil v posledných rokoch v ústraní v meste Lebanon v Ohiu. Dlhšiu dobu ho trápili problémy so srdcom, a následkom týchto problémov aj včera, dňa 25. Augusta 2012 naposledy vydýchol.

Česť Vašej pamiatke Neil. Vo Vás zo sveta odišla významná osobnosť v oblasti kozmonautiky. Od Nás všetkých Vám patrí jedno veľké ĎAKUJEME.


Zdroje:

www.wikipedia.en
www.spacefacts.de
www.mek.kosmo.cz
www.nasa.gov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.