Pozvánka na štart stratosférického balónu SDS 04

Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. v spolupráci so Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity (SOSA) Vás v rámci projektu SPOLEČNĚ DO STRATOSFÉRY srdečne pozývajú na štart stratosférického balónu s označením SDS 04. Štart sa vďaka pomoci Aeroklubu Spišká Nová Ves uskutoční z letiska v Spiškej Novej Vsi v nedeľu 22. júna o 07:00 LSEČ.

Na palube sondy poletia do stratosféry experimenty, ktoré boli vybraté v rámci študentskej súťaže Společně do stratosféry.

  • VSPS – Výskum podmienok života v stratosfére (biologický experiment)
  • ZARV – Meranie R-vĺn v stratosfére
  • CTS GPS – Testovanie GPS prijímača pre použitie v satelitoch triedy cubesat na nízkej obežnej dráhe Zeme
  • CRD2 – Meranie intenzity a smeru letu vysokoenergetických častíc pomocou sústavy Geiger–Müller trubíc

Pre úspešných súťažiacich a vážnych záujemcov sme pripravili v rámci projektu Společně do stratosféry možnosť zúčastniť sa štartu balónu priamo na mieste a prežiť si veľmi výnimočnú atmosféru a okolnosti predštartových príprav, letu, dohľadávania sondy a pristátia. Pre autorov návrhov experimentov je to taktiež možnosť “byť u toho” keď sa realizujú ich nápady.

10426337_798783950132813_2923799357172226070_n
JULO-X spolu so študentskými experimentami pripravený na misiu SDS 03

Informácia pre účastníkov:

Upozorňujeme na skutočnosť, že štart balónu je ovplyvnený aktuálnou leteckou prevádzkou v oblasti predpokládaného letu, ako aj počasím. Z tohto dôvodu môže dôjsť k odkladu, prípadne aj k zrušeniu letu.

Let balóna je možné sledovať aj online na adrese http://live.sosa.sk/ Pre rýchle správy z miesta štartu odporúčame sledovať aj balónový twitter.

Prípadné dotazy prosím smerujte na manažéra projektu: Libor Lenža +420 571 611 928, prípadne Jakub Kapuš +421 944 491 119

Na tomto mieste by sme radi poďakovali Aeroklubu Spišská Nová Ves za ich ústretovosť a vytvorenie podmienok pre uskutočnenie štartu misie SDS 04.

eufond-logo

Informácia o činnosti Aeroklubu SNV:

logoak01Aeroklub Spišská Nová Ves sa venuje bezmotorovému, motorovému športovému lietaniu a parašutizmu. V rámci svojej leteckej školy organizuje výcvik vo všetkých 3 odboroch. Členovia aeroklubu dosahujú pravidelne významné úspechy na domácich i zahraničných súťažiach v leteckej navigácii, bezmotorovom lietaní a parašutizme.

Aeroklub organizuje pravidelne súťaže v leteckej navigácii a parašutizme, tiež letecké dni. V roku 2014 sa uskutoční letecký deň 20.7.2014

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.