Naša noc výskumníkov 2014 v Košiciach a Bratislave

noc_vysk_2014

Noc výskumníkov je popularizačná akcia pre verejnosť, kde sa prezentujú inštitúcie a organizácie, ktoré sa venujú vede a technike. Tento rok sme si v rámci tejto akcie pre Vás pripravili aj my SOSA zaujímavý program nielen v Bratislave ale aj v Košiciach. Všetci ste srdečne pozvaní.

V Bratislave sa dozviete v akom stave je vývoj prvej slovenskej družice skCube a priamo od technikov dostanete vyčerpávajúce odpovede na všetky otázky. Uvidíte unikátne zariadenie skonštruované zo šestice Helmholtzových cievok, ktoré slúži ako simulátor magnetického poľa Zeme. V centre tohto zariadenia bude na vzduchovom ložisku umiestnená samotná družica, ktorá sa bude vo vytvorenom magnetickom poli natáčať vďaka svojim vnútorným cievkam. Noc výskumníkov v Bratislave sa uskutoční 26. septembra na Starej tržnici.

skcube_viz

Obr.1 Model prvej slovenskej družice skCube.

V Košiciach si SOSA v spolupráci s Leteckou fakultou Technickej univerzity pripravila vedecký stánok a zaujímavú prednášku, kde sme pozvali aj slovenského kozmonauta pána Michala Fuliera. Noc výskumníkov v Košiciach sa uskutoční 26. septembra v nákupnom centre Optima. Prednáška sa bude konať v ten istý deň o 16:30 v kinosále Cinemax.

Náš košický stánok Vám predstaví marťanskú základňu s hydroponickým systémom na pestovanie rastlín. V jej vnútri sa dozviete o navigačnom systéme pre Mars, na ktorom sa robí aj na Slovensku. Vedľa tejto základne si budete môcť vychutnať vizualizácie kozmických letov. Budeme tam mať vystavený aj skutočný skafander kozmonauta, prúdový motor, pilotný výstroj a prezentáciu činnosti Leteckej fakulty v Košiciach.

simulator_max

Obr.2 Vizualizácia nášho simulátora kozmických letov.

Ako sa bude na marťanskej základni s ľudskou posádkou pestovať potrava? Budú mať ľudia na Marse raz aj svoj vlastný navigačný (GPS) systém? Aký tréning musí človek absolvovať, aby sa vôbec do vesmíru mohol dostať? Odpovede aj na tieto otázky Vám dáme počas našej prednášky, ktorá vyvrcholí podpisom memoranda o spolupráci medzi Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity, Leteckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach a Elektrotechnickou fakultou Žilinskej univerzity.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.