Chris Hadfield – Astronautov návod pre život na Zemi alebo ako sa nahráva prvý videoklip vo vesmíre

Ak chceme vedieť, ako žiť na Zemi, je potrebné pozrieť sa najprv do vesmíru. Asi tak by sa dal zhrnúť odkaz Chrisa Hadfielda, plukovníka kanadského vojenského letectva a prvého kanadského veliteľa Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) počas Expedície 35. Len niekoľko mesiacov po svojom úspešnom návrate z ISS sa na pultoch kníhkupectiev a portáloch s elektronickými knihami objavil jeho dielo An Astronaut´s Guide to Life on Earth. Doteraz bolo možné prečítať si knihu len v anglickom origináli, ale už o niekoľko dní, presnejšie v prvej polovici novembra, by mal vo vydavateľstve Ikar vyjsť aj slovenský preklad.

chris-book
Prečo sa teda oplatí siahnuť po tejto knihe? Pokiaľ už máte nejaké skúsenosti s osobnosťou Chrisa Hedfielda a mali ste možnosť sledovať jeho pobyt na ISS, prípadne jeho predchádzajúcu kariéru, tak táto kniha jednoducho predstavuje čerešničku na torte. Je akýmsi veľkým zhrnutím plukovníkovej cesty – od detstva až po jeho profesionálne aktivity vo vesmíre, na ktoré je mnoho Kanaďanov právom hrdých. Nejedná sa pritom len o jeho vedecké úlohy, ale aj o nakrútenie prvého videoklipu vo vesmíre (cover verzia singlu Space Odity od Davida Bowieho), ktoré podľa jeho vlastných slov nemalou mierou prispelo k prinavráteniu vesmírneho výskumu (aspoň na malú chvíľu) do pozornosti širšej verejnosti.

Chris svojím svojským, vtipným a zároveň veľmi pohlcujúcim štýlom, opisuje mnohé zážitky zo svojho života a kariéry, pričom sa „pozemšťanom“ snaží odovzdať aj akési morálne ponaučenie. Dielo je zaujímavé aj z toho pohľadu, že odkrýva niektoré zaujímavé fakty zo zákulisia vesmírnych letov. Na vlastných skúsenostiach opisuje s akými pocitmi a situáciami sa stretáva človek, ktorý je v nesmiernej rýchlosti vystrelený na „obrovskej bombe“ do vesmíru na celých šesť mesiacov.

Čitatelia, ktorí sledovali Chrisa na sociálnych sieťach už počas jeho pobytu a velenia na ISS si tu však tiež nájdu množstvo nových a zaujímavých príbehov či už z jeho kariéry stíhacieho pilota alebo aj zo súkromného života.

V diele rezonuje Hadfieldova vrodená skromnosť, profesionalita a zmysel pre humor, spoločne s pocitom národnej hrdosti. Okrem opisovania krás vesmíru sa snaží upriamiť našu pozornosť smerom dole, na Zem. Na to, čo je na nej – na vzťahy, na konanie ľudí, na ňu samotnú, na starostlivosť o planétu…
Kniha sa dá chápať aj ako Chrisova rozlúčka s kariérou astronauta. Na druhej strane však predstavuje začiatok jeho ďalšieho života, v ktorom, ako sa zdá, tiež nie je núdza o videoklipy či o verejné účinkovanie…

Marek Krištof