Expedícia Vrchteplá 2016 – tridsať rokov pod hviezdami

Počas druhého augustového týždňa sa na kopci nad obcou Vrchteplá v okrese Považská Bystrica zišlo mnoho ľudí z rôznych kútov Slovenska a Českej republiky. Hlavným dôvodom ich príchodu bolo pozorovanie meteorického roja Perzeidy. Astronomická expedícia na tomto mieste má už dlhoročnú tradíciu, tento rok sme oslávili jubilejný 30. ročník. Medzi zúčastnenými bolo približne 40 astronómov, ale aj mnoho detí a nadšencov, ktorí sa prišli zoznámiť s krásami nočnej oblohy.

 

Expedícía Vrchteplá 2016 - stanový tábor
Expedícía Vrchteplá 2016 – stanový tábor

Na prítomných čakalo nie len zaujímavé vesmírne divadlo, ale tiež pútavé každodenné prednášky z rôznych oblastí. Medzi najvzácnejších hostí patrili pán Petr Horálek, ktorý nám prišiel porozprávať o tom, ako sa mu vďaka brigáde na Novom Zélande podarilo dostať na 4 najtmavšie miesta sveta a vyfotiť skutočne skvostné zábery nočnej oblohy. Ďalším bol Jakub Kapuš, líder projektu prvej slovenskej družice, ktorý nám prišiel porozprávať o novinkách v projekte skCUBE a okrem toho aj ukázať, ako funguje príjem signálu z rôznych amatérskych satelitov. Určite netreba zabudnúť ani na Karola Petríka, riaditeľa hvezdárne v Hlohovci a Pavla Habudu, ktorý nám ozrejmil problematiku momentálne často spomínaných gravitačných vĺn.

Expedícia sa každoročne koná pri príležitosti meteorického roja Perzeidy. Sú to malé prachové čiastočky, ktoré v kozmickom priestore zanechala kométa Swift-Tuttle. Zem pravidelne v auguste prechádza týmto pásom nečistôt, niekoľko ich zachytí a potom ich môžeme pozorovať ako meteory, ľudovo tiež nazývané „padajúce hviezdy“. K dispozícii sme mali aj špeciálnu kameru, vďaka ktorej sa mohli vizuálne získané dáta porovnať a vyhodnotiť. Časť účastníkov sa okrem vizuálneho pozorovania venovala aj fotografovaniu nočnej oblohy pomocou ďalekohľadov.

 

vrchtepla_2016_030
Pred večerným pozorovaním

Počas dňa mohli zúčastnení cez špeciálny ďalekohľad Coronado PST pozorovať slnečné škvrny a protuberancie. Pomocou YAGI antén sa nám tiež podarilo zachytiť signály z asi 10 satelitov kategórie cubesat, do ktorej spadá aj naša prvá slovenská družica skCUBE.  V noci astronómovia zamestnávali okrem meteorov aj dve planéty – Saturn a Mars. Pre verejnosť boli k dispozícii na pozorovanie tri ďalekohľady Newtonovho typu, dva o priemere zrkadla 200mm a jeden o priemere zrkadla 250mm.

 

vrchtepla_2016_pan_mesiac
Mesiac od Emy Pavlíkovej

 

Picture saved with settings applied.
Hmlovina Trifid odfotená Samuelom Tomanom

 

vrchtepla_2016_perzeida_juraj_urban
Perzeida spolu s galaxiou M31 v Andromede. Autor: Juraj Urban

 

Astronomická expedícia priniesla mnoho dát, ale aj nových vedomostí, známostí a stretnutí. Veľké poďakovanie za to patrí Astronomickému klubu Juraja Bárdyho v Plevníku – Drienové, Púchovskému Eko-Astro klubu (PEAK) a osobne aj duši expedície p. Márii Labudíkovej za vynikajúcu organizáciu a prípravu tohto úžasného stretnutia.

Autori:

Samuel Toman
Monika Kubičáková

Za fotografie v galérii ďakujeme Rudolfovi a Patrikovi Formánkovi a Jakubovi Kapušovi.