L. Parízek: „Záujem o oblasť vesmíru na Slovensku rastie“

Bratislava (21. septembra) – Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek sa dnes stretol s osobitným vyslancom Európskej služby pre vonkajšiu činnosť pre vesmír Françoisom Rivasseauom. Témou stretnutia bola agenda využitia vesmíru, ktorá sa v dnešnom svete stáva stále komplexnejšou. Potvrdzuje to aj Globálna stratégia EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku (EUGS) a pripravovaná Európska vesmírna stratégia, ktoré stanovujú nové ambície EÚ pri využívaní vesmíru.

 

Štátny tajomník L. Parízek a osobitný vyslanec Európskej služby pre vonkajšiu činnosť pre vesmír François Rivasseau.
Obr.1: Štátny tajomník L. Parízek a osobitný vyslanec Európskej služby pre vonkajšiu činnosť pre vesmír François Rivasseau.

Štátny tajomník L. Parízek potvrdil, že vesmírna politika je čoraz viditeľnejšou témou aj v SR, a to nielen vďaka procesu integrácie do Európskej vesmírnej agentúry (ESA) alebo očakávanému vypusteniu prvého slovenského satelitu skCube. „Slovensko má záujem zapájať sa do týchto aktivít stále viac aj na európskej úrovni. Prijatím novej národnej legislatívy chceme vytvoriť podmienky pre širšie zapojenie aj súkromného sektora do vesmírnych aktivít,“ zdôraznil štátny tajomník L. Parízek.

F. Rivasseau informoval štátneho tajomníka L. Parízka o aktuálnej podobe návrhu Európskej vesmírnej stratégie (ESS), ktorá by mala byť prijatá 26. októbra počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ a o základných styčných bodoch v stratégii medzi EÚ a Európskou vesmírnou agentúrou (ESA).

 

Zdroj: Tlačová správa Ministerstva zahraničných vecí SR