Mexiko sa na krátko stáva hlavným centrom diania svetovej kozmonautiky. SOSA bude pri tom.

V mexikom meste Guadalajara sa už o pár dní začne 76. ročník prestížneho Medzinárodného astronautickeho kongresu – IAC 2016. Stane sa tak na krátky čas hlavným mestom svetovej kozmonautiky. Kongres, ako aj ďalšie k nemu pridružené podujatia budú mať aj slovenské zastúpenie v podobe predsedníčky Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) – Dr. Michaely Musilovej.

Jeden z najväčších tohtoročných ťahákov kongresu IAC je predstavenie konceptu lode Interplanetary Transport System (ITS) šéfom spoločnosti SpaceX – Elonom Muskom. Kongresu IAC sa pravidelne účastnia aj hlavy všetkých svetových kozmických agentúr vrátane NASA, ESA, JAXA, Roscosmos a ďalších.

 

Obr.1: predsedníčka SOSA Dr. Michela Musilová na Space Generation Congress v Mexickej Guadalajare
Obr.1: Účastníci Space Generation Congress 22. septembra 2016 v Mexickej Guadalajare. Dr. Michaela Musilová vpredu vľavo

 

Dr. Michaela Musilová môže v Mexiku prezentovať svoju vedeckú prácu a slovenské aktivity v kozme vďaka prestížnemu Emerging Space Leaders grantu, ktorý získalo len 14 ľudí z celého sveta.

Samotný grant pokrýva aktívnu účasť na workshope Organizácie spojených národov a Medzinárodnej astronautickej federácie zameraného na kozmické technológie a socio-ekonomické benefity ktoré prináša kozmický výskum pre bežný život na Zemi. Ďalej grant pokrýva účasť na Space Generation Congress, Cross-Cultural Communications and Presentations workshope, IPMC Young Professional Workshope, IAF International Student Workshope a na samotnom kongrese IAC.

Portál kozmonautika.sk Vám bude počas nasledujúcich dní prinášať čerstvé informácie priamo z centra diania, novinky z oblasti svetovej kozmonautiky, vrátane predstavenia kozmickej lode ITS a mnoho ďalších zaujímavostí. Sledujte naše stránky.