SOSA na prestížnych kozmických podujatiach v Mexiku. Diel prvý.

Ako sme Vás informovali v predošlom článku, Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) sa prostredníctvom svojej predsedníčky Dr. Michaely Musilovej zúčastňuje prestížnych vesmírnych podujatí v Mexickej Guadalajare. Prinášame Vám prvý diel informácií a noviniek z jej cesty a z diania v dočasnom centre svetovej kozmonautiky.

Ešte predtým než sa začala hlavná časť programu cesty v podobe kongresu IAC 2016 sa Michaela Musilová zúčastnila dvoch sprievodných podujatí. Prvým z nich bol Space Generation Congress (SGC), ktorý je organizovaný Space Generation Advisory Council (SGAC) a teda Poradnou radou vesmírnej generácie. Je to je mimovládna organizácia a profesionálna sieť, ktorá si kladie za cieľ priniesť názory študentov a mladých vesmírnych odborníkov Organizácií Spojených národov, kozmickému priemyslu a iným organizáciam spojených s vesmírom. Táto dobrovoľnícka  sieť má vyše 4000 členov v 90 krajinách a sídlo vo Viedni. Síce termín “ vesmírna generácia “ definuje generácie narodené po 4. októbri 1957, a teda po vypustení Sputnika, táto sieť je zameraná na študentov vysokých škôl a mladých odborníkov v odvetví vesmíru, vo veku zhruba od 18-35 rokov. Slovensko má niekoľko členov SGAC, ale na kongrese našu krajinu zastupuje tentokrát len Michaela Musilová.

 

Obr.1: Držitelia prestížneho Emerging Space Leaders (ESL) grantu na konferencii IAC 2016 v Mexiku
Obr.1: Držitelia prestížneho Emerging Space Leaders (ESL) grantu na konferencii IAC 2016 v Mexiku

Tá sa zúčastnila aj workshopu Úradom organizácie spojených národov pre vesmírne záležitosti a Medzinárodnej astronautickej federácie, ktorý sa sčasti prekrýval s vyššie menovaným SGC. Téma tohto workshopu bola venovaná socio-ekonomickým benefitom, ktoré vesmír a vesmírne technológie prinášajú ľudskej spoločnosti.

Hovorí Dr. Michaela Musilová: „Najviac na mňa zapôsobila prednáška od delegátov z Európskej vesmírnej agentúry o vesmíre 4.0. Podľa nich vesmír zažil štyri zreteľné éry. Všetko to začalo s vesmírom 1.0: čas astronómie (a astrológie), nasledovaný vesmírom 2.0: éra Vostoka, Apolla a vesmírnych pretekov. Potom prišiel vesmír 3.0.: éra Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a medzinárodnej spolupráce. Dnes žijeme vo vesmíre 4.0, obdobie, v ktorom sa formuje úplne nový rozmer vesmíru – uvoľnenejší, fascinujúci a všeobjímajúci. Sme svedkami oveľa väčšej účasti spoločnosti ako celku vo vesmírnom odvetví, zvýšeného počtu národov zapojených do vesmírnych misií a nástup komercializácie vo vesmírnom priemysle. Vesmír už neslúži len verejnosti, ale aj súkromným potrebám a sme svedkami vzniku vesmírnej turistiky.“

Ciele, program, aj samotné prezentácie z workshopu môžete nájsť na týchto stránkach.

Po nabitých úvodných dňoch sa včerajšou úvodnou ceremóniou, oficiálne započal už 67. ročník Medzinárodného astronautického kongresu IAC. Počas nasledujúcich dní odborníci z celého sveta predstavia a prediskutujú najnovšie pokroky vo výskume kozmu a pozornosť bude venovaná predovšetkým významu medzinárodnej spolupráce. Nosná téma tohtoročného kongresu je „výskum vesmíru – minulosť, súčasnosť a budúcnosť“.

 

Obr.2: Úvodná ceremónia konferencie IAC 2016. Zdroj: Agencia Espacial Mexicana
Obr.2: Úvodná ceremónia konferencie IAC 2016. Zdroj: Agencia Espacial Mexicana

Novinkou oproti minulým rokom je priamy prenos z konferenčných miestností. Na týchto odkazoch môžete sledovať plenárne zasadnutia ktoré sa v rámci kongresu uskutočnia.

Ako sme už informovali, jeden z najväčších ťahákov tohtoročného kongresu IAC je prejav šéfa spoločnosti SpaceX, Elona Muska, ktorý by mal rozprávať o svojej vízii – pilotovanom lete na Mars, prípadne aj za hranice obežnej dráhy Marsu. Očakáva sa, že predstaví aj koncept kozmickej lode Mars Colonial Transporter, ktorú však prednedávnom premenoval na Interplanetary Transport System (ITS), nakoľko podľa jeho vyhlásenia parametre lode umožnia pilotované „výlety“ aj do vzdialenejších končín našej Slnečnej sústavy.

 

Obr.3: Pozvánka na prejav Elona Muska "Ako spraviť z ľudstva multiplanetárnu civilizáciu"
Obr.3: Pozvánka na prejav Elona Muska „Ako spraviť z ľudstva multiplanetárnu civilizáciu“ Zdroj: IAF

Priamy prenos jeho dlhoočakávaného prejavu, ktorý začne už o niekoľko hodín môžete sledovať na videu nižšie. Hovorí sa, že pôjde o jeden z najdôležitejších momentov v jeho doterajšej neuveriteľnej kariére.

 

 

Jednou z mnoha ďalších očakávaných udalostí bude aj riadený dopad európskej sondy Rosetta na povrch kométy 67P/Čurjumov-Gerasimenko ktorý by sa mal podľa plánu uskutočniť 30. septembra 2016 o 12:30 SELČ. Na vývoji tejto nesmierne úspešnej sondy spolupracoval aj košický Ústav Experimentálnej fyziky. Túto udalosť budú môcť naživo sledovať účastníci kongresu, ale aj široká verejnosť vďaka živému internetovému prenosu.

 

 

Malá zaujímavosť na záver. Všetci účastníci kongresu, vrátane hláv všetkých svetových agentúr a najväčších hráčov v kozmickej „brandži“ dostanú pri registrácii vstupný balík, ktorý obsahuje rôzne materiály a „goodies“. Obsahom je aj vesmírny časopis Room v ktorom je rozhovor s predsedníčkou SOSA a upútavka sa nachádza aj na jeho obálke. Skvelá reprezentácia Slovenska.

 

Zdroje: