Vesmírna súťaž Odysseus

Chceš vyhrať cestu na kozmodróm v juhoamerickom Kourou, alebo stáž v Európskej vesmírnej agentúre (ESA)? Tak neváhaj a pošli do konca marca 2017 svoj kozmický projekt do medzinárodnej súťaže Odysseus. Táto súťaž, financovaná európskou úniou v rámci programu Horizont 2020, si kladie za cieľ inšpirovať mladých ľudí k vesmírnemu výskumu a technológiám. Témy projektov môžu byť naozaj rozmanité od družíc až po témy z oblasti astrobiológie.

Súťaž pre európskych študentov je rozdelená do troch kategórií:

  • Skywalkers: žiaci vo veku od 7 do 13 rokov, jednotlivci
  • Pioneers: žiaci a študenti vo veku od 14 do 19 rokov, 3-4 členné týmy vrátane pedagóga
  • Explorers: vysokoškolskí študenti denného štúdia vo veku od 17 do 22 rokov, jednotlivci alebo dvojčlenné týmy

Tématické okruhy pre jednotlivé kategórie sú rozdielne a sú popísané na stránke projektu. Výhodou celoeurópskeho projektu je možnosť písať projekt na regionálnej úrovni v rodnom jazyku a takisto možnosť získania mentora priamo zo Slovenska.

Druhý ročník súťaže odštartoval 1. septembra 2016 a svoje súťažné projekty môžete posielať až do 31. marca 2017.

 

POSTER_A3_RGB_OUTLINED TEXTS

 

Podrobné pravidlá a všetky dalšie informácie nájdu záujemcovia na webových stránkách sútaže Odysseus a to dokonca aj v slovenčine.

Absolútnym víťazom prvého ročníka tejto súťaže sa stal tím stredoškolákov z Bratislavy v zložení Michaela Brchnelová, Valentína Čepcová, Marek Holienčin a Roman Sekej.

Ak Vás táto príležitosť zaujala, kontaktujte Slovenskú organizáciu pre vesmírne aktivity na emailovej adrese info (zavináč) sosa.sk 

 

Zdroje: