Najväčšia výstava astro fotografií na Slovensku

V termíne od 15.03. 2017 do 09.04. 2017 sa bude v Púchove konať najväčšia slovenská výstava fotografií s astronomickou tématikou. Fotografie od nadaných fotografov zo Slovenska aj Českej republiky budú inštalované vo vestibule Divadla Púchov.

 

O výstave

 

Ako už samotný názov naznačuje, táto unikátna výstava si kladie za cieľ vtiahnuť návštevníkov do vesmírneho diania, dovoliť im odpútať sa nachvíľku od pozemských problémov a cez objektívy desiatich fotografov so svetovým renomé odhaliť tajomstvá nočnej oblohy. Výstava ponúka viac ako 100 fotografií objektov Slnečnej sústavy, vzdialeného vesmíru, hmlovín a galaxií, ale aj fotografií nočnej hviezdnatej krajiny. Výstava chce tiež  poukázať aj na problém tzv. svetelného znečistenia.

„V súčasnosti sa koná na Slovensku a v Čechách veľa výstav fotografií na tému svadba, šport, ľudia a príroda. Len veľmi málo sa dostáva do popredia astro fotografia, ktorá zachytáva krásy nočnej oblohy. Počas roka majú pozemštania možnosť pozorovať úkazy, ktoré sú viditeľné aj voľným okom. Keď však chceme vidieť viac, musíme použiť techniku,“ hovorí Marián Rečičár, kurátor výstavy a predseda združenia PEAK.

 

 

Fotografie nočnej oblohy nevznikajú jednoduchou cestou. Pre ich vznik je potrebná kvalitná technika, skúsenosti a veľa trpezlivosti. O tom, kto je to človek venujúci sa astrofotografii, hovorí Samuel Toman, mladý astronóm a fotograf zo združenia PEAK:

„Astro fotograf je človek, ktorý si dá tú námahu stáť vonku v mraze, či v teple aj niekoľko hodín, pre jeden jediný záber. Mnoho ľudí nevie, ako vzniká astro fotografia, koľko námahy stojí zhotovenie jediného snímku. Veríme, že táto výstava priblíži našu prácu širokej verejnosti.„

Počas vernisáže výstavy, ktorá sa uskutoční počas Hodiny Zeme, 25. marca 2017, bude možné osobne sa stretnúť a pozhovárať aj so samotnými autormi fotografií. Výstava je otvorená širokej verejnosti a vstup počas všetkých 25 dní trvania výstavy je zdarma.

 

Hlavný vystavovateľ:

 

Petr HorálekPardubíc, svetoznámy a uznávaný astro fotograf, popularizátor astronómie. V roku 2015 sa stal prvým českým Foto ambasádorom Európskeho južného observatória (ESO). Je rovnako autorom populárnych kníh ,,Tajemná zatmění,, , ktorá vyšla v roku 2015 a popisuje práve jeho obľúbené zatmenia a ,,Dobití Jižního Hvězdnatého Ráje,, , ktorá vyšla v roku 2016. V októbri 2015 po ňom  bola pomenovaná planétka 6822 Horálek. Dlhodobo sa venuje problematike svetelného znečistenia.


Ostatní vystavovatelia:

 

Marián Mičúch, Plevník: Zanietený lovec komét, Astronomický klub Juraja Bárdyho

František Michálek, Považská Teplá: fotograf rôznych astronomických úkazov

Boris Kardoš , Prečín: Hlboký vesmír, galaxie

Ondrej Králik, Považská Bystrica: nočný krajinkár

Miroslav Jedlička, Vsetín: hlboký vesmír, Mesiac

Rudolf Formánek, Dohňany: planéty, Mesiac a hmloviny

Patrik Formánek, Dohňany: Slnko, Mesiac a planéty

Samuel Toman, Púchov: začínajúci astro fotograf, Mesiac a hmloviny

Juraj Urban, Ilava: fotograf bleskov a hmlovín

 

Doplňujúce informácie:

 

Počas celej výstavy bude vstup na výstavu voľný. V prípade záujmu o kúpu fotografií môžete kontaktovať divadlo, alebo Púchovský eko-astro klub.

 

Kontakty:

 

Kurátor:

Marián Rečičár
Kontakt: 0904984827
Email:  recicarastro@gmail.com

Administratíva:

 Anna Rečičárová
Kontakt:  0902614122
Email:  astropeak@gmail.com

Riaditeľka združenia a štatutárny zástupca Divadlo Púchov:

Mgr. Milada Vargová
kontakt: 042 46 32 259, 0905 428 290
email: mika.vargova@gmail.com

Web: http://astropeak.sk/

Facebook: https://www.facebook.com/PEAK-P%C3%BAchovsk%C3%BD-eko-astro-klub-995656233835272/?ref=page_internal

 

Zdroje: