Slovenský projekt zvíťazil v súťaži NASA Space Apps 2017

Šiesty ročník najväčšieho, celosvetového, simultánneho hackatonu sa uskutočnil 29. a 30. apríla na 187 rôznych miestach Zeme. Doteraz najväčší ročník sa konal v 69 krajinách a zúčastnilo sa ho okolo 25 tisíc účastníkov. Oficiálny hashtag #SpaceApps si všimlo zhruba 40 miliónov ľudí. Pre nás najbližšie sa konalo lokálne kolo vo Viedni a to už po tretí rok za sebou a ja som sa ho zúčastnil aby som trošku pomohol NASA.

 

 

Asi mesiac pred začiatkom hackatonu som si uvedomil, že organizovať Bratislavské lokálne kolo budem radšej až 2018 a že si do tretice radšej užijem kúzlo súťaže z pozície súťažiaceho. Snažil sa zlanáriť Slovákov aby sa ku mne pridali a ukázali svetu čo dokážeme. Nakoniec som však išiel sám a tak som mal možnosť hľadať team na mieste.

Tento rok bolo potrebné adresovať výzvy z piatich kategórií, ktoré sa tento rok týkali našej materskej planéty a všetky nájdete tu: https://2017.spaceappschallenge.org/challenges/ . Vo Viedni sa nakoniec vytvorilo 8 teamov.

Ako mám vo zvyku rozmýšľal som o vhodnej výzve až na poslednú chvíľu, nakoniec som sa rozhodol navrhnúť výzvu „Pilots Plus“ v kategórii Zem a my. Pridalo sa ku mne zo 5 ľudí, neskôr to polovica vzdala a na druhý deň sme ostali len traja (ja, Thomas a Andreas). Boli sme nakoniec jeden zo 101 tímov z celého sveta, ktorý sa touto výzvou zaoberal (čiže sme nemali dôvod na stres).

 

Obr.2: Víťazný tím. Aleš Nohel na obrázku vpravo

 

Prostredie aj organizácia bola top, napriek tomu po pripojení niekoľko desiatok účastníkov sme prišli o internet, našťastie to netrvalo ani pol dňa a organizátori doniesli osobné 4G modemy aby sme mohli pracovať.

Napriek problémom s internetom sme zapracovali a vyvinuli niekoľko častí produktu, ktorý som vymyslel a s tímom domyslel do finálnej podoby. 360 Flight Explorer je augmentovaná/virtuálna realita pre pasažierov lietadla. Ak vám nepraje sedenie alebo počasie, alebo vám jednoducho nestačí výhľad z malého okienka nasadíte si virtuálnu realitu a necháte lietadlo a spolu-pasažierov zmiznúť. To však nie je všetko. Ak sa vám nudí viditeľné svetlo alebo sa chcete pozrieť ako vyzerá magnetické či gravitačné pole miesta nad ktorým práve prelietate, 360 Flight Explorer dokáže toto a ešte viac. Vizuálne vás informuje napríklad o zaujímavých geologických, architektonických a historických faktoch o miestach nad ktorými letíte.

 

 

Ukázalo sa, že nápad bol celkom dobrý a tak sme získali 1. miesto (postup do globálneho kola) a okrem iného si zalietame vo veternom tuneli a minieme 5000 Eur u Der Brutkasten. Získali sme spolu s ďalším tímom aj cenu od Wolfram Alpha za najlepšie využitie tejto platformy a tým pádom ročné aj licencie). Osobne som ešte získal Best Mate award a teda lístok na Pioneers festival. Bez Thomasa a Andreasa by som to nedokázal a som im veľmi povďačný a rovnako sa musím poďakovať aj celému organizačnému tímu ako aj mentorom a jury, ktorá nás jednohlasne vybrala.

Či uspejeme v globálnom kole je otázne zo 101 teamov sa podobný kúsok ako nám podaril 12 a niekoľko ďalších ich dostalo hlas publika a jeden dokonca vymyslel rovnaké riešenie ako my takže držte palce. Určite vám odporúčam tento zážitok na budúci rok či už vo Viedni, virtuálne alebo po prvý krát v Bratislave.