Čiastočné zatmenie Mesiaca, 7. augusta 2017

V pondelok, 7. augusta 2017 budeme svedkami zaujímavého astronomického úkazu. Hneď po východe Mesiaca o 20:09 (čas pre Bratislavu) na azimute 114º, budeme môcť pozorovať jeho čiastočné zatmenie. Koniec čiastočného zatmenia nastane o 21:18 hod. Veľkosť zatmenia v najväčšej fáze dosiahne hodnotu 0,2464 (v jednotkách mesačného priemeru). Celý priebeh čiastočného zatmenia Mesiaca bude pozorovateľný z Ázie, Austrálie, Antarktídy, Indického oceánu a z východnej časti Afriky.

Aktualizácia: Fotografie zo zatmenia nájdete nižšie v galérii. Pokiaľ sa chcete pochváliť svojim úlovkom, pošlite nám svoje fotografie na adresu info(zavináč)sosa.sk.

 

 

 

V Bratislave organizuje pozorovanie zatmenia, ako aj ďalších objektov nočnej oblohy, Prírodovedné múzeum SNM. Pozorovanie pre verejnosť sa uskutoční (v prípade priaznivého počasia)  od 20:00 do 22:00 hod. na východnej terase areálu Bratislavského hradu.  K pozorovaniu sa svojim ďalekohľadom pripojí aj Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA). Zatmenie bude pozorovateľné voľným okom, k dispozícii budú aj astronomické ďalekohľady.

Priebeh zatmenia si môžete pozrieť v nasledovnom videu:

 

 

Partial eclipse of the Moon August 7, 2017 from LarryKoehn on Vimeo.

 

 

Stránka podujatia:

 

Zdroje: