Aktivita meteorického roja Perzeidy v roku 2017

Blíží sa maximum aktivity meteorického roja Perzeidy, najznámejšieho meteorického roja v roku. Aktivita roja je pozorovateľná od 17. júla do 1. septembra, tohtoročné maximum podľa simulácií nastane 12. augusta vo večerných hodinách. Najlepšie podmienky na pozorovanie budú teda v noci zo soboty 12. augusta na nedeľu 13. augusta. V tomto roku však pozorovanie bude rušiť Mesiac, ktorý vychádza približne po 23:00 a je len niekoľko dní po splne. V jeho svetle sa tak stratia slabšie meteory. Pozorovatelia by počas noci mohli vidieť približne 20-30 meteorov za hodinu. Perzeidy sú známe svojou vysokou rýchlosťou (vstupujú do atmosféry rýchlosťou 59km/s). Okrem rýchlosti, „perzeidu“ spoznáme aj vďaka miesta z ktorého zdanlivo na oblohe vylietajú. Radiant, ako toto miesto nazývame sa nachádza v oblasti súhvezdia Perzeus, viď, obr.1.

 

Obr.1: Radiant perzeíd

 

Perzeidy sú pozostatkami po kométe 109P Swift/Tuttle objavenej dvoma americkými astronómami v roku 1862. Prvé zmienky o roji pochádzájú už z polovice 3. storočia nášho letopočtu v súvislosti s umučením sv. Vavrinca. Vďaka tomu sú niekedy nazývané aj slzami sv. Vavrinca. Že sa jedná o astronomický úkaz preukázal až taliansky astronóm Giovanni Schiaparelli (1835-1910), ktorý našiel priamu spojitosť meteorov s kométami a určil, že materským telesom je práve spominaná kométa 109P. Práve v tomto období Zem pretína prúd meteoroidov, drobných čiastočiek prachu, ktoré po sebe zanechala kométa. Keď takáto čiastočka vletí do atmosféry Zeme, dochádza k ionizácii a pozorovateľ tak môže sledovať žiariacu stopu meteoru. Prúd prachových čiastočiek z kométy Swift/Tuttle si môžete pozrieť na interaktívnej animácii:

Porozovanie maxima organizuje občianske združenie Slovenské planetáriá pri Neziderskom jazere neďaleko Bratislavy, alebo sa môžete pridať k Expedícii Vrchteplá-Perzeidy pri Považskej Bystrici. Pokiaľ sa Vám podarí meteor odfotiť, alebo sa len chcete pochváliť svojimi zážitkami, napíšte nám a postupne pridáme na naše stránky.

 

Zdroje: