Pomôžte svojmu okoliu a vyhrajte hodnotné ceny v súťaži EUMETSAT

Organizácia EUMETSAT (Európska organizácia pre využívanie meteorologických satelitov) vyhlásila súťaž pre všetkých európskych žiakov vo vekovej kategórii od 11 do 18 rokov.
Súťaž má názov “Clean-up your space” vo voľnom preklade “Uprac svoj priestor”. Predmetom tejto súťaže je vo svojom okolí zohnať materiál výlučne v podobe odpadkov a pretvoriť ho, teda svojím spôsobom recyklovať. Výsledkom má byť model vesmírneho satelitu, pozemnej stanice alebo sídla EUMETSAT v meste Darmstadt prípadne hocičo spojené s aktivitami organizácie EUMETSAT a pozorovaním Zeme. Týmto študenti pomôžu svojmu okoliu, zabavia sa pri kreatívnej činnosti a majú možnosť vyhrať hodnotné ceny.

Credit:EUMETSAT

Úloha


Postaviť model satelitu použitím zozbieraných odpadkov (plasty, kartón, drevo, atď.) vo svojom okolí. Je povolené použiť aj iný materiál v podobe lepidla, kancelárskych spiniek a podobne avšak aby sa zachovala myšlienka súťaže na hlavnú štruktúru musí byť použitý odpadový materiál zozbieraný vonku. Ak poznáte nejaký park alebo ihrisko kde by sa zišlo upratať, toto je tá pravá príležitosť.Kde boli odpadky zbierané je potrebné zdokumentovať na video alebo na fotografie skrátkym opisom. Na videu, maximálnej dĺžky 2 minúty, treba predstaviť seba a Váš výrobok spolu s tým ako má pracovať. To je nutné kvôli overeniu vierohodnosti pôvodu materiálu (toto video je určené len pre rozhodcov na účely hodnotenia). Avšak, pre sociálne média a pre účely portálov organizácie EUMETSAT je potrebné poskytnúť fotografiu Vášho výtvoru.
Pre zapojenie sa do súťaže treba vzniknuté záznamy zaslať na e-mailovú adresu: l-zone@eumetsat.int

Zmysel recyklácie

Odpadky majú veľmi negatívny vplyv na našu planétu. Keď sa s nimi narába nekorektne, môžu nášmu prostrediu veľmi ublížiť. Špeciálne plasty začínajú byť obrovským problémom pre živočíchy v oceánoch a aj na súši. Z tohto dôvodu existujú aj veľké hnutia ako Deň Zeme a Svetový deň oceánov.
Veľká súčasť tejto súťaže je hlavne zvyšovanie povedomia o dôležitosti recyklovania a nebezpečenstve nesprávnej manipulácie s odpadom.

Credit:EUMETSAT

Kto sa môže zúčastniť?

Do súťaže sa môžu prihlásiť všetci študenti a žiaci navštevujúci verejné a súkromné školy, alebo žiaci ktorí sú vzdelávaní doma. jediným obmedzením je veková hranica 11 až 18 rokov.
Prihlásiť je možné len jedného človeka, avšak zo školy sa môže prihlásiť neobmedzené množstvo žiakov individuálne.

Ako sa bude hodnotiť?

Rozhodcovia sa zamerajú pri hodnotení na základe poskytnutých fotografií alebo videa na nasledujúce kategórie:

  1. Kreativita a originalita
  2. Praktickosť a trvalá udržateľnosť
  3. Estetika a dizajn

Súčasťou hodnotenia bude aj verejné hlasovanie s použitím poskytnutej fotografie. Vecné výhry sú pripravené pre prvé, druhé a tretie miesto a všetky výherné projekty budú zverejnené na stránkach Learning Zone a zdieľané na sociálnych sieťach. Ceny sú:

  1. miesto: GoPro HERO6 + statív a pamäťová karta (odolná kamera)
  2. miesto: Canon PowerShot SX720 (fotoaparát)
  3. miesto: Panasonic Lumix DMC SZ10 (fotoaparát)
    Zapojiť svoje výtvory je možné do 16. Septembra 2018.

Upozornenie

Dávajte si veľký pozor a používajte pri zbere materiálu ochranné prvky, mnohé odpadky môžu byť nebezpečné. Hlavne pri mladších účastníkoch odporúčame aby boli pod dozorom dospelej osoby..

Kde nájsť inšpiráciu

Inšpiráciu na tvar a podobu satelitu je možné nájsť na stránkach ESA (Európska vesmírna agentúra) alebo na portáli L-Zone (EUMETSAT).
https://www.esa.int/ESA/Our_Missions
http://l-zone.info/interactive-jason-satellite/
http://l-zone.info/interactive-sentinel-3-satellite/

Podrobnosti a bližšie pravidlá súťaže

Bližšie informácie k súťaži nájdete na portáli Learning Zone organizátora súťaže, EUMETSAT: https://l-zone.info/2018/06/the-2018-learning-zone-competition-is-now-open/