Sonda Magion si po 40 rokoch opäť zalietala

Prvá československá družica Magion 1 štartovala 24. októbra 1978 z ruského kozmodrómu Pleseck raketou Kosmos-3M. Dva dni po 40. výročí štartu, 26. októbra 2018  predstavila SOSA v spolupráci s Hvezdárňou a planetáriom Brno a Hvezdárňou a planetáriom hl. m. Praha sondu Magion 1S – maketu družice v pomere 1:1, ale s modernejším obsahom, aj posádkou.

Predstavenie Magion 1S
Oficiálne prestavenie stratosférickej sondy Magion 1S 
(zľava Jakub Kapuš, SOSA; Mgr. Jiří Dušek, PhD., Hvězdárna a planetárium Brno; prof. Ing. Peter Ballo, PhD., FEI STU)
Kredit: cas.sk

A ako jej let dopadol? 

Štart sondy sa konal v nedeľu, 4. novembra 2018, z letiska Malé Bielice pri meste Partizánske o 9:00 ráno.
Narozdiel od prvej československej družice mala ale Magion 1S aj svojho pilota! Legendárnu figúrku Igráček v prevedení Kozmonaut, ktorý bol vyrobený špeciálne pri tejto príležitosti v limitovanom množstve.

Igráček Kozmonaut
Kredit: SOSA


Po nafúknutí meteorologického balóna novým mladým technickým tímom sa sonda vzniesla do vzduchu a tým vyštartovala na svoju cestu do stratosféry. Predpovede letu balóna vyzerali veľmi priaznivo a vyhľadávací tím sa ihneď po štarte vydal na cestu do oblasti Veľkej Fatry a Martina.

Stúpanie Magion 1S do stratosféry
Kredit: SOSA


Počas celého letu sonda radostne vysielala zvučku známeho seriálu Magion a posielala dáta o jej aktuálnej polohe, podľa ktorej sa vyhľadávací tím riadil. Predpovede týchto letov sa neustále menia a preto je cesta za dohľadaním takejto sondy vždy napínavá.

Približne po 100 minútach letu balón praskol vo výške 34,5 km a sonda začala klesať späť k nám na Zem. V tomto momente je predpoveď dopadu veľmi premenlivá a do posledných chvíľ sme netušili, či bude vyhľadávací tím musieť sondu hľadať na vrcholoch stromov Národného parku Veľká Fatra, alebo na balkóne niektorého z obyvateľov Martina. Poveternostné podmienky zariadili hľadačom výlet do prírody a sondu boli hľadať do prostred lesa.

Šťastie nám však prialo a maketa prvého československého satelitu čakala na strome na kraji čistinky pri pamätníku SNP.

Odvážny člen SOSA na ceste (strome) po sondu
Kredit: SOSA


Celý let trval približne 2,5 hodiny a prebiehal takmer úplne podľa očakávaného plánu. Ešte počas jeho trvania nám na mail dorazilo niekoľko správ od rádioamatérov, ktorí zachytili vysielanie Magionu 1S, čo celý technický tím veľmi potešilo. Celkovo mal tento projekt veľký úspech a pozitívny ohlas, ktorý bol pre všetkých autorov tou najväčšou odmenou.

Krátke video z letu si môžete pozrieť tu a ďalšie fotky nájdete v galérií nižšie.