Explozívne ale úspešné testovanie nádrže Starshipu

SpaceX dnes v noci vykonal ďalšie testovanie nádrže pre skvapalnený kyslík určenej pre loď Starship a skončilo to rovnako ako naposledy – explóziou.

Naposledy podobný test prebehol v novembri minulého roka v stredisku pri texaskom Boca Chica. Za obeť vtedy padol prototyp Mk. I, o ktorom sa dovtedy hovoril ako o jednom z dvoch prototypov, ktoré mali vykonať prvý testovací let Starshipu do výšky asi 20 kilometrov. Spoločnosť však napokon uprednostnila testovanie kvality konštrukcie nádrže pre skvapalnený kyslík a to jej natlakovaním na maximálnu hodnotu. Chceli teda zistiť aká je horná hranica tlaku, ktorú nádrž ešte dokáže prežiť, inak ako explóziou sa to vtedy teda skončiť nemohlo.


Elon následne potvrdil, že nie len Mk. I, ale ani Mk. II ešte nepoletia a prvým prototypom, ktorý sa o to pokúsi bude Mk. III, dnes označovaný ako SN1. Pri jeho konštrukcii by malo dôjsť k viacerým zmenám oproti predošlým prototypom, aby sa tak inžinieri vyvarovali nedostatkom, na ktoré natrafili pri zhotovovaní Mk. I a Mk. II. Celkovo má byť podľa Muska takýchto prototypov asi 20 a každý bude o niečo dokonalejší než tie predošlé. Jednou zo zmien pri SN1 malo byť aj pozmenenie metódy zvárania jednotlivých častí nádrže, a práve zisťovanie odolnosti týchto zvarov bolo hlavným cieľom dnešného testovania.

Zostavovanie testovacej nádrže

Jeho prvá fáza sa začala včera, kedy bol pri izbovej teplote a tlaku 7,5 barov zistený malý únik v niektorom zo zvarov. Niekoľko hodín nato však už začal kryogenný test využitím nehorľavého kvapalného dusíka a nádrž vydržala tlak 8,5 barov. Čo nasledovalo po ďalšom zvyšovaní tlaku si môžete pozrieť v priloženom videu.


Musk však napriek explózii označil testovanie za úspešné, keďže nádrž zniesla tlak vyšší než akému bude vystavená pri letových podmienkach. Úsilie tímov, ktoré na Starshipe pracujú sa tak konečne môže upriamiť na samotnú konštrukciu SN1, ktorý by mohol vzlietnuť ešte v prvej polovici tohto roka. Ostáva teda už iba veriť, že takéto explózie častí Starshipu sme videli naposledy.



Zdroje informácií:
https://www.kosmonautix.cz/2020/01/testovaci-nadrz-pro-starship/
https://spacenews.com/spacex-starship-suffers-testing-setback/
https://www.facebook.com/kosmonautix/photos/a.171678926176636/3089304821080684/?type=3&theater


Zdroje obrázkov:
https://pbs.twimg.com/media/ENu23ZQWkAA-R0c?format=jpg&name=small