Piati študenti zo Slovenska a z Česka poletia na Mars

Od 29. júna sa môžu študenti z Českej a Slovenskej republiky prihlásiť do 19. ročníka súťaže Expedícia Mars. V rámci tejto súťaže organizátori hľadajú a podporujú tých najtalentovanejších študentov z celého Česka a Slovenska. Účastníci súťaže v jej priebehu navrhujú experiment pre let stratosférického balóna, finalistov taktiež čakajú exkurzie do rôznych vedeckých a technických inštitúcií a piati najlepší zažijú 100-hodinový simulovaný let na Mars.


„V Expedici hledáme mladé talenty se zájmem o přírodní vědy, vesmír a techniku. Snažíme se je zábavnou formou vzdělávat a podporovat v dalším rozvoji,“ povedal veliteľ súťaže Michal Vyvlečka, ktorý je bývalým účastníkom súťaže a v súčasnosti získava doktorát na univerzite vo Viedni.
Súťažiaci musia najskôr absolvovať domáce kolá. Účastníci absolvujú online pohovor, v rámci ktorého predstavia 5-minútovú prezentáciu s odbornou tematikou. Tá sa bude podľa výberu odbornosti týkať biológie, fyziky, inžinierstva, konštruktérstva či popularizácie vedy a techniky. Následne je 25 najlepších riešiteľov internetového kola pozvaná na štvordňové semifinále.


„Minulý rok naši semifinalisti museli čeliť mnohým problémom, ktoré sme pred nich postavili, vyskúšali si prezentáciu svojich projektov pred ostatnými účastníkmi i pred porotou a v tíme si potom spoločne museli poradiť s náročnejšími vedecko-technickými výzvami,“ uviedla koordinátorka Beáta Plaskurová.
Do finále sa dostáva už len hŕstka účastníkov. Na jeho konci je vybraná skupina piatich najlepších študentov, ktorí sa zúčastnia simulovaného letu na Mars. V priebehu celej súťaže účastníci prechádzajú veľmi náročnou prípravou. Sú skúšané nielen ich teoretické znalosti, ale predovšetkým tiež vytrvalosť, psychická odolnosť a schopnosť spolupracovať v tíme. Je nutné, aby si posádka letu rozumela, pretože spolu bude musieť vydržať v jednom priestore 100 hodín.


V priebehu súťaže účastníci tiež pracujú na príprave experimentov pre vypustenie na stratosférickom balóne. To je už veľmi komplexná úloha, a preto sú organizátori v priebehu celého procesu účastníkom k dispozícii. Predávajú im potrebné vedomosti a poskytujú užitočné rady.
Po skončení súťaže sa mnoho finalistov stáva organizátormi. Takmer všetci, ktorí v súčasnosti Expedíciu vedú, si jej nástrahami sami prešli a zažili to isté, čo prežijú aj tohtoroční účastníci. Aj pre svojich veliteľov má súťaž pripravené ďalšie vzdelávacie a rozvojové kurzy. Finalisti Expedície v súčasnosti pôsobia na prestížnych domácich aj svetových univerzitách.


Expedícia Mars je prvá súťaž v Českej a Slovenskej republike, ktorá poskytuje študentom možnosť vyskúšať si simulovaný let na Mars. Cieľom súťaže je podporovať nadané deti a študentov v ich rozvoji v oblasti vedy a taktiež vedu v Česku aj na Slovensku popularizovať. V súčasnej dobe patrí medzi popredné české a slovenské projekty, ktoré pracujú s talentovanou mládežou v oblasti prírodných a technických vied. Súťaž je od roku 2021 organizovaná Alumni Scientiae Bohemicae a financovaná MŠMT. Slovenskými partnermi súťaže sú Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity a Astronomický klub Bratislava.

Viac informácií na oficiálnej stránke súťaže Expedice Mars http://www.expedice-mars.eu/