KAM SMERUJE VÝSKUM VESMÍRU? Pozvánka na prednášku a diskusiu

Jeden z najväčších inžinierskych zázrakov plánuje NASA uskutočniť na mesiaci planéty Saturn – na Titáne. Pôjde o vyslanie drona, ktorý musí mať vlastnú inteligenciu, dostatočnú energiu a odolnosť v extrémne nehostinnom prostredí. Avšak zároveň to bude v prostredí, ktorého výskum sľubuje odpovedať na otázky vzniku života. Aj o tom príde debatovať Brandon Haber, šéf softvérového programu NASA projektu Dragonfly. Už budúci pondelok – 19. september 2022!

Kedy: 19. september 2022 od 18:00 do 19:30 hod.
Miesto: Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, Palisády 29, 811 06 Bratislava

Titán. Najväčší mesiac Saturna. Jediné známe teleso v slnečnej sústave okrem našej Zeme s atmosférickým cyklom. A teda s počasím. Titán má mraky, dážď, rieky a jazerá. Skoro ako Zem, akurát s tým rozdielom, že sa to všetko odohráva v extréme nízkej teplote mínus 180 stupňov Celzia.

Atmosféra je dusíková, mraky z metánu a etánu, podobne ako jeho jazerá. Ale stále ide o prostredie, ktoré je do značnej miery podobné prostrediu na dávnovekej Zemi v počiatkoch jej existencie. Skúmať niečo také je snom každého vedca.

Skúmať Titán je však aj inžinierska výzva. Jediná doterajšia sonda, ktorá na Titáne pristála, prežila iba 90 minút. Poslať na Titán dron, ktorý dokáže lietať, sa zdá byť úplnou fantáziou. Ale presne to je misia Dragonfly – dostať na Titán dron, ktorý lieta, pristáva a odoberá vzorky.

Prostredie Titánu je však extréme a samozrejme – Titán je veľmi ďaleko. Dron preto musí byť veľmi odolný, ale najmä sa musí rozhodovať autonómne. Čas prenosu signálu na Zem bude totiž trvať dva a pol hodiny, čo znemožňuje okrem iného jeho online riadenie. Dron sa tak bude navigovať sám a sám rozhodovať, ako bezpečne pristáť. 

O tom, ako zostrojiť a naprogramovať takýto dron, príde na Slovensko v rámci ITAPA OPEN TALK porozprávať Brandon Haber, šéf softvérového programu NASA projektu Dragonfly.

B. Haber pracuje na Johns Hopkins University, kde je zodpovedný za vedenie a plánovanie projektu Dragonfly, technickú architektúru a systémové inžinierstvo. Predtým bol v Blue Origin riaditeľ softvérového inžinierstva pre ich kozmickú loď New Shepard (komerčnú raketu pre suborbitálnu vesmírnu turistiku), Brandon tiež vyvinul softvér pre vesmírne lode NASA Space Shuttle a Orion.

V druhej časti ITAPA OPEN TALK bude diskusia pokračovať o tom, prečo je dôležitý kozmický výskum a ako môže výskum pomôcť akcelerovať špičkový priemysel aj na Slovensku.

Neváhajte a príďte si vypočuť expertov na kozmický výskum.

Už nasledujúci pondelok 19. septembra 2022 od 18:00 hod. v priestoroch Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, Palisády 29, 811 06 Bratislava.

Ďalšie informácie na www.itapa.sk.