40. výročie Apollo 14

Dňa 5. februára 2011 ubehlo 40. rokov od pristátia americkej misie Apollo 14 na Mesiaci v oblasti Fra Mauro. Jednalo sa o celkovo 3. pristátie ľudí na povrchu našeho najbližšieho nebeského suseda, pretože predošlá neúspešná misia Apollo 13 neskončila smrťou 3 astronautov len vďaka obrovskej vytrvalosti astronautov a takisto obrovskému úsiliu vedcov na Zemi. Posádka Apollo 14 bola v zložení Alan B. Shepard Jr. (veliteľ misie), Edgar D. Mitchell (pilot lunárneho modulu) a Stuart A. Roosa (pilot veliteľského modulu).

Astronauti Apollo 14 vykonali dva výstupy na povrch Mesiaca, tzv. EVA (Extra-vehicular activity) a na Zem priniesli celkovo 42,28Kg hornín. Ich pobyt na Mesiaci činil 33 hodín a 31 minút.

K príležitosti okrúhleho výročia sonda Lunar Reconnaissance Orbiter zhotovila snímky miesta pristátia Apollo 14, kde sú vidieť dodnes neporušené stopy astronautov a zvyšky lunárneho modulu.



Obr.1: Miesto pristátia v roku 2011 zo sondy Lunar Reconnaissance Orbiter

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.