Slovensko schválilo Dohodu o spolupráci s ESA

Vláda Slovenskej republiky včera schválila dlho očakávanú Dohodu o spolupráci s Európskou vesmírnou agentúrou ESA. Slovensko sa tak pridalo k ostatným krajinám Európy, ktoré sa zúčastňujú na európskom vesmírnom programe, a rozvíjajú tak svoj hospodársky a vedecký potenciál a technologické know-how.

Zmluva definitívne vstúpi do platnosti po podpísaní Ministrom školstva SR a v priebehu nasledovných piatich rokov umožní Slovensku vzájomnú výmenu informácií s ESA o prebiehajúcich a plánovaných vesmírnych aktivitách, účasť expertov na odborných školiacich programoch a ich vzájomnú výmenu na vedecko-výskumných pracoviskách. Slovenským odborníkom a školám sa tak otvoria možnosti bližšej spolupráce so špičkovými európskymi odborníkmi, pričom získajú prístup k výsledkom výskumu vesmíru, pozorovania Zeme, telekomunikácií, vývoja nových technológií a pod.

Dohoda o spolupráci s ESA prináša výhody aj slovenským podnikateľom a firmám: „Vplyv na podnikateľské prostredie bude vysoko pozitívny. Prístup k výsledkom vesmírneho výskumu umožní podnikateľom na Slovensku využiť ich pre rozvoj svojich nových alebo inovovaných tovarov, výroby alebo služieb.“, píše sa v schválenom vládnom materiáli.

Dokument tak zakladá všeobecný rámec spolupráce Slovenskej republiky s ESA, nešpecifikuje ale, v ktorých konkrétnych oblastiach bude spolupráca prebiehať a neukladá žiadnej strane ani finančné záväzky. Umožňuje však Slovensku tieto oblasti zadefinovať a začať s ESA spolupracovať na výskumných a vývojových projektoch. Rovnako otvára Slovensku možnosť následne pristúpiť na vyššiu úroveň spolupráce a stať sa plným členom ESA, čo umožní intenzívnejšiu účasť Slovenska na európskych vesmírnych aktivitách.

Výňatky z Dohody o spolupráci:
Oblasti ponúkajúce potenciálne možnosti spolupráce na základe tejto dohody sú nasledovné:
a) kozmická veda, najmä astronómia a astrofyzika, výskum slnečného systému a fyzika vzťahov Slnko – Zem,
b) výskum pozorovania Zeme a jeho aplikácie, najmä monitorovanie životného prostredia, meteorológia, aeronómia a geoinformatika, riadenie katastrof,
c) telekomunikácie vrátane poskytovania služieb a družicovej navigácie,
d) výskum v mikrogravitácii, najmä kozmická biológia a medicína a spracovanie materiálov vrátane vývoja pokročilých zliatin a materiálových architektúr vhodných na použitie v kozmickom priestore,
e) vývoj technológií vrátane softvéru a hardvéru,
f) inžinierstvo a využívanie pozemského segmentu.

Spolupráca bude zahŕňať:
a) poskytovanie štipendií, ktoré umožnia vybraným pracovníkom ktorejkoľvek zo strán zúčastniť sa na výcviku alebo iných technických alebo vedeckých činnostiach v inštitúciách navrhnutých poskytujúcou stranou,
b) výmenu expertov s cieľom ich účasti na štúdiách,
c) organizovanie spoločných konferencií a sympózií,
d) spoločnú propagáciu využívania produktov a služieb vyvinutých v rámci programov agentúry,
e) podporovanie vzdelávacích činností v oblasti kozmickej vedy a technológií,
f) poskytovanie stanovísk a pomoci expertov pri riadení kozmických projektov.

Zdroj: http://www.rokovania.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.