Spoločné zasadnutie zástupcov ESA, Komisie pre spoluprácu a slovenských výskumných organizácií

Dňa 25.2.2010 navštívili Slovenskú republiku zástupcovia Európskej vesmírnej agentúry (ESA), aby na spoločnom rokovaní so zástupcami Ministerstva školstva a ďalších vybraných ministerstiev a organizácií prerokovali možnosti vzájomnej spolupráce v rámci pripravovanej Dohody o spolupráci medzi vládou Slovenskej republiky a ESA.

Stretnutie zorganizovala Komisia pre účasť na spolupráci s ESA, ktorá je od septembra minulého roku poradným orgánom Ministerstva školstva pre mierové využitie vesmíru a na ktorej čele stojí predseda Komisie, generálny riaditeľ sekcie vedy a techniky Ministerstva školstva prof. M. Šupín. Delegáciu ESA viedol Dr. Chris de Cooker, vedúci oddelenia medzinárodných vzťahov ESA.
Prof. Šupín otvoril rokovanie prednáškou o možnostiach spolupráce Slovenskej republiky s ESA, na ktorej odprezentoval tradíciu a skúsenosti slovenských výskumných ústavov a záujem Slovenska v tomto výskume pokračovať. Medzi oblasti, o ktoré má slovenská veda záujem, zaradil výskum vesmíru, pozorovanie Zeme a výskum v podmienkach mikrogravitácie. Jedná sa tak o prvý náčrt slovenského kozmického programu od letu I. Bellu v roku 1999.

„Naše výskumné ústavy a vysoké školy majú vo vesmírnom výskume tradíciu už niekoľko desaťročí, kedy spolupracovali predovšetkým so sovietskou neskoršie ruskou stranoustranou. Dnes sa tento záujem orientuje aj na Európsku agentúru ESA, pričom živý záujem o vývoj vesmírnych technológií javí aj slovenský priemysel, predovšetkým v oblasti softvéru, hardvéru, robotických a automatizačných technológií.“, uviedol Šupín.

K zasadnutiu boli prizvané aj mnohé výskumné a vývojové organizácie, na čele s košickým Ústavom experimentálnej fyziky, ktorý má na poli vesmírneho výskumu bohaté skúsenosti. Medzi pozvanými bol aj prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella, ako aj zástupcovia občianskych združení venujúcich sa propagácii vesmírneho výskumu medzi študentmi a širokou verejnosťou.
„Sme radi, že Ministerstvo školstva pojalo tvorbu slovenskej vesmírnej politiky otvorene, a prizvalo na rokovanie nielen akademické, ale aj občianske organizácie nášho typu. Svedčí to o skutočnom záujme rozvinúť na Slovensku vývoj vesmírnych technológií a výskumu“, uviedol A. Kutka, predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA).

Podľa vyjadrenia prof. Šupína sa podpis Dohody medzi SR a ESA očakáva v polovici apríla tohto roku. Táto zmluva zakladá nové možnosti Slovenska zapojiť sa do medzinárodného vesmírneho výskumu.

Zdroj: MŠ SR, https://www.vedatechnika.sk/SK/ESA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.