Seriál “Všetko o ESO”, diel III. – Priemysel, transfer technológií

Za účelom vývoja kľúčových technológií zajtrajška pracujú vedci a inžinieri ESO aktívne s kolegami z európskeho priemyslu a iných európskych výskumných ústavov. V skutočnosti zohráva európsky priemysel pre ESO životne dôležitú úlohu. Jeho projekty by nebolo možné uskutočniť bez aktívnej účasti partnerov z európskej komercie a Chile. Navyše, prenos technológií vyvinutých pre ESO smerom k ľudom zvyšuje hodnotu výskumných a rozvojových aktivít ESO pre spoločnosť ako celku, špecificky v jeho členských štátoch.

Niektoré z výskumno-rozvojových aktivít zahŕňajú nové opto-mechanické a opto-elektronické systémy a vysoko presné kontrolné a riadiace mechanizmy. Iné sa týkajú hardwaru a softwaru pre ďalekohľady a prístroje, matematicky pokročilé analýzy snímkov a optimálnu údržbu, archiváciu či získavanie veľkého množstva dát. ESO vyvinulo revolučnú technológiu – Aktívnu optiku a zohrávalo dôležitú úlohu pri rozvoji Adaptívnej optiky pre civilné aplikácie. Tieto systémy nie sú veľmi dôležité iba pre nasledujúcu generáciu ďalekohľadov, ale aj pre optické inžinierstvo. V súčasnosti sa technika sledovania vlnových frontov (súčasť adaptívnej optiky) využíva napríklad v modernej medicíne v spojení s laserovou chirurgiou pri korekciách očnej aberácie (Aberácia je odchýlka zobrazovania optického systému pri ktorej dochádza k nasmerovaniu svetelných lúčov mimo jeho ohniska).

ESO je v blízkom styku s mnohými skupinami a univerzitnými ústavmi pracujúcimi v oblasti rozvoja technológií v jeho členských štátoch. Tým sú európski astronómovia aktívne zapojení nielen do plánov a realizácie vedeckých prístrojov pre VLT-VLTI, ale aj do realizácie iných už existujúcich či plánovaných teleskopov. Vývoj zariadení ponúka dôležité príležitosti pre národné vedecké centrá excelentnosti, ktoré priťahujú mnohých mladých vedcov a inžinierov.



Obrázok 1: Rádioteleskop ALMA, Teleskop APEX a dizajnové návrhy teleskopu E-ELT (zľava doprava)

Zmluvy a obstarávanie (Contracts and Procurement)

Hlavná zodpovednosť pri vypisovaní tendrov a ich ohodnocovaní, tvorbe cien, obstarávaní produktov v súlade s predpismi ESO a koordinácia Komisie pre uďeľovanie kontraktov spočíva na pleciach Oddelenia pre zmluvy a dodávanie (Contracts & Procurement Department ).

Zopár vypísaných tendrov ESO (stav k 4.1.2009):

  • Služby v oblasti transportu medzi letiskom Arture Merino Benitez a Santiagom
  • Súkromná bezpočnostná služba vo Vitacure
  • Dodávky paliva pre observatórium na La Silla a Paranal
  • Civilná práca pre operačné podporné zariadenie observatória ALMA
  • Výstavba základov pre 4 antény projektu ALMA v San Pedro de Atacama a Toconao
  • Prepravné služby pre observatórium ALMA
  • Dizajnový koncept pre návštevnícke centrum ESO na Mount Paranale
  • Prístupová cesta k observatóriu ALMA
  • Nábytok pre operačné a podporné strediská observatória ALMA
  • Dizajn, výroba a testovanie detektora hviezd pre adaptívnu optiku určenú pre E-ELT za fixnú cenu 1.5 milióna eur

    Transfer technológií (Technology transfer)

    Transfer technológií v ESO má za cieľ zvýšiť hodnotu jeho výskumu a rozvojových aktivít pre spoločnosť ako celku, osobitne v jeho členských krajinách tým, že podporuje proces aplikácie svojich technológií a nápadov v oblastiach alebo projektoch pre ktoré neboli pôvodne vyvíjané. Okrem ekonomického prínosu môže tento prístup priniesť aj sociálne a kultúrne výhody.

    Členské štáty ESO investujú do svojich projektov množstvo peňazí. Avšak ani to, že ich návratnosť je vo vedeckých hodnotách obrovská, v súčasnosti vždy nestačí pri obhajovaní nových, drahších a ambicióznejších projektov. Stále viac vlád zohľadňuje aj technologickú návratnosť svojich investícií pre spoločnosť. ESO vyhľadáva a podporuje možné transfery technológií pre spoločnosť, pričom zdôrazňuje ich širší prínos.

    Popri priamom vplyve na spoločnosť vedie prenos technológií aj ku druhotným benefitom pre európanov a priemysel, medzi ktoré patria takzvané Knock-on industrial benefits, čiže:

  • vývoj nových produktov ako priamy výsledok pôvodných kontraktov
  • vznik nových obchodných jednotiek
  • tvorba nových trhov
  • zlepšenie medzinárodných vzťahov
  • výučba technológií
  • zvýšený predaj
  • zvyšovanie zamestnanosti
  • lepší technologický výkon

    Medzi ďalšie z benefitov transferu technológií patria vzdelávacie a tréningové programy (Education and Training programmes), ktoré majú v ESO množstvo foriem:

  • tréningom mnohých mladých vedcov a inžinierov v oblasti spičkových technológií pre najdômyselnejšie ďalekohľady na svete počas mnohých rokov prispelo ESO výrazne ku akumulácií ich profesionálnych skúseností; to pomohlo a pomáha nielen ich budúcej kariére; stimuluje výskum v ich domovských ústavoch, a tak napomáha konkurencieschopnosti európskeho priemyslu;

  • v roku 2003 zamestnalo ESO 32 študentov, 33 stážistov a 56 výskumných asistentov;

  • ESO organizuje samostatne alebo v spolupráci s inými ústavmi množstvo seminárov, workshopov a letných škôl o mnohých rozličných vedeckých a technologických témach ako je napríklad adaptívna optika alebo optika vo všeobecnosti; napomáha vyvinúť vedeckú a technickú schopnosť konkurovať v priemysle a vedeckých ústavoch v členských štátoch;

  • pomocou programu pre vzdelávanie a styk s verejnosťou poskytuje ESO množstvo informácií nielen o svojich aktivitách a projektoch, ale aj o astronómii vo všeobecnosti; hlavnými príjemcami týchto materiálov sú školy, média a nespočitateľné množstvo návštevníkov webstránok ESO; rozsah impaktu internetových stránok ESO bol evidentný v roku 2004 počas prechodu Venuše popred slnečný disk – zaznameli viac ako 54 miliónov pripojení počas 8 hodín a poskytli verejnosti a médiám zhruba 1.75 TB údajov.

    Prenos technológií v ESO zahŕňa aj zmluvy s tretími stranami (Outsourcing contracts), čím priamo podporuje služby a priemysel v členských štátoch. Tieto sa týkajú výstavby a údržby budov, podpory informačných služieb a spracovania dát. Pomocou týchto zmlúv sa zabezpečuje priamo chod a rozvoj zariadení ESO. V tomto procese sa dané firmy pričiňujú o rozvoj skúseností a odbornosti, ktoré sú následne prístupné všetkým.

    Budúce projekty

    Expertíza a skúsenosti pri výstavbe a prevádzke veľkých astronomických ďalekohľadov na odľahlých miestach sú chrbticou snáh ESO pri konštrukcii extrémne veľkého teleskopu, známeho pod názvom E-ELT s priemerom hlavného segmentového zrkadla 42 m. Tento finálny dizajn bol dokončený v roku 2006 a jeho reálna kompletizácia by mala byť hotová okolo roku 2018. Kľúčové technológie pre toto observatórium sa v súčasnosti vyvíjajú veľkým konzorciom európskych ústavov a priemyselných firiem. Jeho hlavnými financovateľmi sú ESO a Európska komisia.

    Jednotlivé diely nášho seriálu o Európskom južnom observatóriu ESO:

    Celý seriál Všetko o ESO si je možné stiahnuť vo formáte pdf TU (Všetko o ESO)

    Zdroj: www.eso.org

  • Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.