Seriál ‚Ako vesmírne technológie zlepšujú náš život‘, diel VII. – Navigácia a komunikácia

Vesmírne technológie vylepšujú verejnú hromadnú dopravu. Nový systém používajúci satelitnú navigáciu pomáha šoférom osvojiť si ekonomické, hladké a bezpečné spôsoby jazdy, ktoré môžu napomôcť k redukcii spotreby paliva o 15 až 20 % a prispieť tak k ochrane životného prostredia. Satelitná navigácia umožňuje zavádzať nové prvky do internetových sociálnych sietí. Nový herný systém založený na vesmírnej technológii umožňuje používateľom stať sa najlepšími svetovými jazdcami z pohodlia ich obývačiek.

Vesmírne technológie vylepšujú verejnú hromadnú dopravu.

Mnohé vidiecke oblasti v Európe sú riedko osídlené a čelia vážnemu problému: nedostatkom spojení verejnej hromadnej dopravy. Hoci je potreba takého transportného systému nepopierateľná, presmerovanie autobusov na nové trasy podľa nového časového poriadku nie je vždy finančne únosné. Belgický partner ESA pre technologické transfery Creaction preto uskutočnil transfer vesmírnej technológie, aby vyriešil tento problém a vytvoril SatelBus, projekt autobusovej služby na požiadanie, založenej na satelitnej komunikácii.

Mnohí cestujúci z vidieka musia upovedomiť šoféra autobusu až deň vopred, aby si on mohol naplánovať optimálnu trasu, po ktorej má zbierať svojich klientov, pričom zmeny na poslednú chvíľu nie sú možné. Použitím telekomunikačného satelitu ESA Artemis je SatelBus pionierskym projektom služby „autobus na požiadanie“. Pristupujúci môžu byť zaradení do trasy SatelBus-u prakticky okamžite. Softvér spracúva tieto požiadavky každých 5 minút a posiela novú autobusovú trasu priamo šoférovi autobusu, zatiaľ čo on už môže byť na ceste.



Obrázok 1: Satelbus

SatelBus v sebe spája satelitný segment prevádzkovaný firmou Vitrociset EPB, satelitné telekomunikačné terminály poskytované EMS Satcom Inc a zariadenia pre rozbočovače (hub-y), určené pre pozemnú stanicu ESA v Redu v Belgicku.

Tento systém používa vyčlenenú časť prenosového pásma satelitu Artemis, ktoré môže byť použité pre obojsmernú komunikáciu: pasažier vyšle správu s informáciou o potrebe autobusového spojenia, správa sa prepošle pomocou pozemnej stanice ESA v Belgicku na Artemis a odtiaľ sa potom prepošle do centra pre spracovanie správ v Ottawe v Kanade, kde sa žiadosť zahrnie do novej virtuálnej trasy autobusu. Takto aktualizovaný cestovný plán dorazí k šoférovi autobusu za pár minút a ten potom zmení trasu tak, aby mohol vyzdvihnúť daného pasažiera.

Testy tejto služby boli úspešne vykonané v Belgicku a Francúzku v roku 2006 dvoma SatelBus-mi na vidieku po dobu šiestich mesiacov. Demonštrácie SatelBus-u už boli uskutočnené aj v Alržírsku, Senegale a Iraku. Kancelária ESA pre technologické transfery sa v súčasnosti snaží o komercionalizáciu tohto sľubného systému.



Obrázok 2: Artemis

Nový systém používajúci satelitnú navigáciu pomáha šoférom osvojiť si ekonomické, hladké a bezpečné spôsoby jazdy, ktoré môžu napomôcť k redukcii spotreby paliva o 15 až 20 % a prispieť tak k ochrane životného prostredia.

Mnohé moderné dopravné prostriedky kombinujú vysoký výkon a nízku spotrebu paliva. Avšak takýto dizajn vozidla nemusí spĺnať svoj účel kvôli neoptimálnym jazdeckým návykom vodiča, akými môžu byť opakované prudké zrýchľovanie alebo brzdenie. Dvaja vynálezci Alex Ackerman zo Švédska a Yossef Shiri z Izraelu prišli s inteligentným systémom nazvaným GreenDrive, ktorý kombinuje informácie o polohe vozidla, stave vozovky a type dopravného prostriedku, pomocou ktorých radí šoférovi, aký štýl jazdy má zvoliť, kedy zrýchliť, kedy brzdiť a kedy udržovať konštantnú rýchlosť.

GreenDrive je možné používať pomocou mobilného telefónu alebo osobného navigačného zariadenia. Tento systém aplikuje informácie o polohe poskytované v súčasnosti GPS, ale v budúcnosti by mal fungovať aj pomocou európskeho globálneho navigačného systému Galileo.

Povedzme, že šoférujete a 300 metrov pred vami je značka STOP, ktorú vy nemôžte vidieť, pretože je za zákrutou. GreenDrive vám preto odporučí predčasne spomaliť, aby ste nemuseli o chvíľu prudko brzdiť. V súčasnosti je tento systém v testovacej fáze dolaďujúcej algoritmy, ktoré už dnes dokážu ušetriť 15-20 % paliva.



Obrázok 3: Display GreenDrive na mobilnom telefóne.

Satelitná navigácia v kombinácii s mobilmi a internetom umožňuje zavádzať nové prvky do internetových sociálnych sietí.

Holandská firma bliin yourLive vyvinula systém bliin, ktorý pomocou softvéru na mobilnom telefóne umožňuje zdieľať informácie o vašej polohe, vaše fotografie, videá, text alebo hudbu s priateľmi ktorým to povolíte. Všetky zdieľané prvky sa posielajú na webstránku bliin a označujú satelitným navigačným údajom. V súčasnosti využíva táto služba navigačný systém GPS, v budúcnosti by mala pracovať pomocou európskeho navigačného systému Galileo, ktorý bude poskytovať polohovacie údaje s oveľa vyššou presnosťou. Služba bliin je poskytovaná zadarmo a je určená pre nekomerčné využitie. V súčasnosti má bliin asi 30000 používateľov nielen z Európy ale aj zo Saudskej Arábie, Kene, Omanu, Kuwaitu, Turecka, Izraelu, Jordánska, Egyptu, Líbie, Maroka, Alržírska, Indie, Thajska, Singapúru, Číny, Južnej Kórei a Kalifornie, a tým tvorí skutočne globálnu sociálnu sieť.



Obrázok 4: S bliin yourLive dokážu používatelia lokalizovať priateľov, rodinu a kolegov v reálnom čase na mape a prezerať si rôzne spoločne zdieľané prvky (fotky, videá a pod.) označených údajom o polohe.

Nový herný systém založený na vesmírnej technológii umožňuje používateľom stať sa najlepšími svetovými jazdcami z pohodlia ich obývačiek.

Nemecko-Holandská firma iOpener vyvinula technológiu mapovania reálnych súťaží, akou je napríklad Formula 1, do virtuálneho sveta , čo umožňuje aj milovníkom pohoviek virtuálne súťažiť s Alonsom alebo Hamiltonom v skutočných pretekoch a v reálnom čase. Tento produkt je založený na inovačných technológiách satelitnej navigácie od ESA, ktoré v kombinácii s efektívnym prenosom telemetrie z viacerých pohyblivých objektov umožňuje použitie týchto objektov v hráčskom virtuálnom svete. Firma iOpener získala v roku 2007 od nemeckého investora Triangle 4.1 milióna eur na začiatok ich komerčnej existencie.



Obrázok 5: iOpener umožňuje zúčastniť sa skutočných automobilových pretekov vo virtuálnom svete v reálnom čase.

Chceš, aby sa Slovensko stalo plnohodnotným členom ESA? Ak áno, podpor nás a zapiš sa do tohto DOODLU – klikni TU.

Prečítajte si aj dalšie diely nášho seriálu ‚Ako vesmírne technológie zlepšujú náš život‘:

Zdroj:
www.esa.int

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.