Slovensko na vesmírnej konferencii

(UPDATE 29.10.2010) Slovenská zástava veje na medzinárodnej konferencii o budúcnosti európskeho kozmického výskumu.
Na snímke európski ministri, v ktorých kompetencii je kozmický výskum a vývoj. V strede snímku je generálny riaditeľ Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Jean-Jacques Dordain, okolo neho šéfovia jednotlivých kozmických agentúr členských krajín EU. Za Slovenskú republiku sa rokovania zúčastnil prof. Mikuláš Šupín, generálny riaditeľ sekcie vedy a techniky Ministerstva školstva.

Zdroj: http://www.esa.int/esaCP/SEMF9AZOBFG_index_0.html

Rozhovor SOSA s účastníkom konferencie, prof. Šupínom

1. Kto zvolával stretnutie v Bruseli?
Medzinárodnú konferenciu o výskume vesmíru na ministerskej úrovni zorganizovali spoločne: Belgické predsedníctvo EÚ, Európska komisia, predseda Rady ESA na ministerskej úrovni a ESA.

2. Súvisí pozvanie slovenského zástupcu na konferenciu (Vás) s nedávnym prijatím Dohody o spolupráci s ESA?
Pozvanie priamo nesúvisí s Dohodou o spolupráci s ESA. Pozvaní boli všetci ministri členských krajín EÚ a ESA, ktorí majú vo svojej agende kozmický výskum, zástupcovia USA, Ruska, Kanady, Japonska, Indie, Číny, JAR, Južnej Kórey ako aj niektorí hostia.
Na konferencii som sa zúčastnil v zastúpení ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR a nie ako predseda Komisie pre spoluprácu s ESA, alebo ako gen.riaditeľ sekice vedy a techniky Min.školstva. Účastníkov konferencie pozdravil aj H.R.H. princ Phillippe belgický, ktorý sa zúčastnil záverečného rokovania 2. konferencie.

3. Viete nám prezradiť, akých otázok sa stretnutie konalo?
Program konferencie zahŕňal nasledujúce témy:
1. Piliere vesmírneho bádania: budúcnosť technológií pre pilotované misie a robotický výskum, doprava vo vesmíre, infraštruktúra na nízkej obežnej dráhe Zeme, najmä využívanie ISS a vesmírny výskum
2.Priority a programy účastníkov kozmického výskumu na medzinárodnej úrovni
3.Medzinárodná spolupráca a partnerstvo

4. Bola príležitosť prezentovať postoje Slovenskej republiky v budúcnosti vesmírneho výskumu?
Na konferencii som vystúpil v prvom bloku. Informoval som o tradícii i súčasnej situácii slovenského vesmírneho výskumu na základe
informácií, ktoré získalo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu od zástupcov jednotlivých rezortov a inštitúcií (najmä od členov Komisie pre spoluprácu s ESA). Vystúpenie malo pozitívny ohlas. Počas obedňajšej prestávky prejavili záujem najmä zástupcovia Číny, Južnej Kórey a ČR / p. Kolář a zástupcovia MŠ ČR /.

S prof. Šupínom sa rozprával A.Kutka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.