Technologické transfery NASA Spinoffs

Prvé správy informujúce vedeckú komunitu o dostupných inováciách NASA odhalili silný záujem súkromného sektora o nové technológie pomáhajúce pri vývoji komerčných produktov a služieb. Po objavení sa prvých vedľajších produktov (takzvaných Spinoffs) založených na vesmírnych technológiách, NASA zvážila vydávanie ročných reportov pre americkú vládu. Výsledkom bola čierno-biela správa, takzvaný “Technology Utilization Program Report“ publikovaná v roku 1973.

Technológie opísané v tejto správe taktiež poukázali na obrovský záujem o koncept technologických transferov a ich použiteľnosti ako nástroja pre styk s verejnosťou. Preto vytvára NASA každý rok farebné vydania týchto správ (takzvané publikácie NASA Spinoff) už od roku 1976 a zasiela ich kópie politikom, ekonómom, akademikom, profesionálom v oblasti technologických transferov, médiám a verejnosti.

Publikácie o NASA Spinoffs sa dajú stiahnuť na webstránke http://www.sti.nasa.gov/tto/ a majú v prvom rade za úlohu presvedčivo obhajovať finančné výdavky NASA. Slúžia tiež ako nástroj pre vzdelávanie médií a verejnosti, posilňujú záujem o výskum vesmíru, ukazujú možnosti aplikácie vesmírnych technológií v rôznorodých prostrediach, vyzdvihujú vynaliezavosť amerických inžinierov a vedcov a vôľu americkej vlády podporovať NASA. Celkové číslo úspešných technologických transferov nachádzajúcich sa v publikáciách NASA Spinoff od roku 1976 presahuje číslo 1700 a zopár z nich bude opísaných v našom novom štvordielnom seriály o úspešných technologické transferoch NASA Spinoffs v nasledujúcich týždňoch.

Zdroj:
About Spinoff

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.