Medzinárodná letná škola ESA o satelitných navigačných systémoch

V dňoch od 20.-30. júla 2011 sa v nemeckom Berchtesgadene uskutoční medzinárodná škola o globálnych navigačných satelitných systémoch (GNSS), ktorú s partnermi organizuje Európska vesmírna agentúra ESA. Jej cieľom je poskytnúť účastníkom komplexný prehľad o dizajne a vývoji satelitných navigačných systémov a ich aplikácií. Popri prednáškach o základoch satelitnej navigácie, cielené témy tejto školy zahrňujú aj americký satelitný navigačný systém GPS, ruský GLONASS, európske Galileo, čínske BEIDOU/COMPASS, japonský satelitný systém Quasi-Zenith a indický navigačný systém IRNSS.

Táto medzinárodná škola je súčasťou vzdelávacej stratégie ESA o globálnych satelitných navigačných systémoch zameranej na podporu európskych univerzít, ktoré školia mladých profesionálov s potenciálom pôsobiť v rámci európskych GNSS aktivít. Prihlásiť sa môžu vysokoškolskí študenti s titulom bakalár, doktoranti, mladí vedci, inžinieri a profesionáli z priemyslu do 35 rokov. Účastnícky poplatok je stanovený na úrovni 1350 eur pre vysokoškolských študentov, doktorantov a mladých vedcov na univerzitách a 1800 eur pre mladých inžinierov pracujúcich v priemyselnej sfére. Tento poplatok pokrýva účasť na všetkých prednáškach a ukážkach, prednáškový materiál, ubytovanie v hoteli (v dvoj-lôžkovej izbe s kolegom) a spoločenské udalosti.

Slovensko má s ESA podpísanú Dohodu o spolupráci (Cooperation Agreement). Preto si môžu potenciálni záujemcovia zo Slovenska požiadať o finančný príspevok na túto školu na Sekcii vedy a techniky Ministerstva školstva SR, ktorá je poverená implementáciou tejto Dohody. V prípade záujmu môže sprostredkovanie takejto žiadosti za Vás zrealizovať aj Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity SOSA.

Zdroj:
http://www.munich-satellite-navigation-summerschool.org/