Tretí rok SOSA

S príchodom nového roku je dobré si zrekapitulovať, aký bol ten uplynulý, a aké sú plány do budúcna. Tretí rok svojej existencie SOSA vyplnila napr. druhým štartom svojho stratosférického balóna, prednáškou na TEDx Bratislava, či ďalším letom v bezváhovom stave. A na rok 2013 má opäť smelé plány.

Hneď v úvode roka 2012 SOSA pokračovala v príprave svojho azda najdôležitejšieho projektu – prvej slovenskej družice „skCube“, a to účasťou na špecializovanom CubeSat sympóziu v Bruseli. Na základe získaných poznatkov sme sa následne zúčastnili výzvy Von Karmanovho Institute For Fluid Dynamics v Belgicku, hlavného organizátora projektu QB50, v rámci ktorého má byť na obežnú dráhu Zeme vypustených až 50 CubeSatov. Sme preto hrdí, že sme sa spomedzi viac než 90 tímov z celého sveta prebojovali do projektu s našim návrhom prvej slovenskej družice.

V apríli sme spolu s firmou Websupport vypustili náš druhý stratosférický balón, s názvom Julo2. Balón pritiahol nielen veľkú pozornosť médií, sériu článkov a rozhovorov, ale predovšetkým priniesol okrem cenných meraní horných vrstiev atmosféry aj nádherné zábery Zeme z výšky viac než 34 km. Ako vôbec prví na svete sme do stratosféry priniesli aj služby a z výšky približne 30km sme úspešne zaregistrovali stovku internetových domén pre zákazníkov firmy Websupport.

Koncom mája dostala SOSA možnosť odprezentovať seba a svoje ciele na prestížnom podujatí TEDx Bratislava. V 15 minútovej prednáške sú zhrnuté hlavné dôvody, prečo by Slovensko malo vstúpiť čím skôr do ESA.

Popularizácii kozmonautiky sa SOSA venovala aj na ďalších podujatiach. V lete sme s Julo2 zavítali do medzinárodného letného tábora pre stredoškolákov „Water And Air in Move“, v septembri sme sa zúčastnili celoslovenského festivalu Noc výskumníkov, a v októbri aj špecializovaného veľtrhu ELO Sys 2012. Z organizačných a kapacitných dôvodov sa tento rok žiaľ nepodarilo usporiadať tradičnú Slovak Space Party, no urobíme všetko pre to, aby sa tradícia tohto – na Slovensku jedinečného – podujatia v nadchádzajúcom roku opäť obnovila.

Samotný záver roka však priniesol svoj „zlatý klinec“ – náš už druhý parabolický let v beztiažovom stave. Náš člen Alex Kutka zažil vďaka pozvaniu francúzskej kozmickej agentúry CNES na palube špeciálne upraveného Airbusu A300 celkom 15 parabolických skokov, v rámci ktorých je možné zažiť vždy po 25 sekúnd beztiažového stavu, podobne ako kozmonauti na palube kozmickej lode.

V rámci roka publikovala SOSA na svojich weboch sosa.sk, sosa.sk a facebookových či twitterových účtoch spolu viac než 170 krát, či už formou krátkych správ, obsiahlejších článkov, či fotosérií. Výrazne stúpla aj aktivita na našom diskusnom fóre, kde vo viac než 200 témach diskutuje už takmer 60 užívateľov.

Plány na rok 2013

Tak ako minulý rok, aj tento rok má SOSA ambiciózne plány.

Hneď v januári pre vás chystáme jedno mediálne prekvapenie 🙂 Snáď aj vďaka nemu sa na Slovensku opäť trochu posilní povedomie o kozmických aktivitách, a posilní sa tak tlak na vstup SR do ESA. Ten je mimochodom stále silnejší aj zo strany našich priemyselných podnikov, ktoré si uvedomujú obrovské príležitosti pre zapojenie sa do obchodných reťazcov v rámci dodávok kozmických technológií do vedeckých misií ESA, s následným vstupom do komerčného vesmírneho sektoru, predovšetkým na poli telekomunikačných či navigačných služieb.

No okrem popularizácie myšlienky vstupu SR do ESA bude SOSA naďalej pokračovať aj vo svojich technologických projektoch. Náš stratosférický balón plánujeme odprezentovať na raketovo-balónovej konferencii vo Švajčiarsku, a s českými partnermi jednáme aj o možnosti vypustenia celej série balónov pre vedecké ako aj výukové účely.

Pokračovať budú samozrejme aj práce na prvej slovenskej družici skCube. Sústrediť sa teraz budeme na zriadenie a vybavenie elektrotechnického laboratória pre vývoj a integráciu jednotlivých súčastí družice, Žilinská univerzita pritom bude pokračovať s výstavbou pozemnej riadiacej stanice.

Ako už bolo spomenuté, v septembri plánujeme obnoviť tradíciu Slovak Space Party zorganizovaním jej tretieho ročníka, nakoľko budovanie slovenskej kozmonautickej komunity je jedným z kľúčových poslaní SOSA.

K spolupráci preto pozývame všetkých záujemcov o vesmírne dianie nielen vo svete, ale predovšetkým u nás v SR. V našom občianskom združení radi privítame nových členov, ktorí by sa chceli zapojiť do našich popularizačných aktivít, výstav či prednášok, alebo majú nápady na projekty „vesmírneho charakteru“, napr. balóny, rakety, alebo rôzne simulátory a podobne. V SOSA sa totiž fantázii medze nekladú!


Pozn.:
– podrobný zoznam aktivít viz sekcia „Kalendár akcií“.
– podmienky členstva viz sekcia „Pridajte sa“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.