Slovensko bude v Európe zodpovedné za Vesmír

Potešujúca a prekvapivá správa dnes prišla z Bruselu. Slovenský eurokomisár dostal na zodpovednosť agendu Doprava a Vesmír. Uvádza sa tak v tlačovej správe Európskej Komisie, správu priniesli aj slovenské média. Pôvodne sa špekulovalo o tom, že Vesmír pripadne českej eurokomisárke Věre Jourovej. Tá však nakoniec získala agendu justície, spotrebiteľskej politiky a otázky rodovej rovnosti.

V SOSA vnímame tento fakt ako veľkú príležitosť pre rozvoj aj slovenských vesmírnych aktivít, najmä pre vstup SR do Európskej vesmírnej agentúry, čo by umožnilo účasť našich firiem a ústavov na výskume vesmíru a vývoji vesmírnych technológií. O to viac, že sa pán komisár Šefčovič podporne vyjadril aj pre náš projekt prvej slovenskej družice skCube.

Európska únia považuje výskum a využívanie vesmíru za strategickú oblasť, ktorej rozvoj zakotvila aj v článku 189 Lisabonskej zmluvy. Je tiež najväčším investorom do programov Európskej vesmírnej agentúry ESA, ktorá pre EÚ buduje navigačný systém Galileo, ako aj sieť satelitov pre sledovanie Zeme s názvom Copernicus.

 

 

Zdroje:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-984_en.htm

http://hn.hnonline.sk/slovensko-119/slovensko-ziskalo-v-bruseli-silny-rezort-bude-sa-starat-o-dopravu-a-vesmir-629613

http://www.sme.sk/c/7376175/sefcovic-bude-komisarom-pre-dopravu-a-vesmirnu-agendu.html

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.