Slováci sa zúčastnili na ďalšom veľkom skoku pre ľudstvo

Košickí inžinieri spolupracovali na európskej sonde Rosetta, ktorá prvýkrát v histórii ľudstva úspešne pristála na kométe.

Dnešným historickým pristávaním na nebeskom telese vzdialenom od nás pol miliardy kilometrov žije celý vedecký svet. Európska vesmírna agentúra (ESA) mäkko zakotvila robotickou sondou na povrchu kométy 67P/G-C aj vďaka excelentnej práci slovenských kozmických inžinierov z Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach, ktorí na sonde pripravovali elektronický systém ESS[1].

balaz
Dr. Ján Baláž z košického ÚEF SAV pri integrácii modulu ESS pre misiu ESA Rosetta. Foto: STIL-NUIM / UEF SAV
Napriek tomu, že Slovensko zatiaľ nie je členským štátom ESA, a slovenské firmy, univerzity či výskumné ústavy sa tak nemôžu v plnej miere účastniť kozmických projektov, boli košický odborníci v tomto prípade prizvaní k spolupráci vďaka svojej jedinečnej kompetencii a skúsenostiam s vývojom kozmických zariadení.

Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity preto srdečne gratuluje pracovníkom Ústavu ako aj Európskej vesmírnej agentúre k dnešnému historickému úspechu, ktorý tak demonštruje schopnosť slovenských výskumných organizácií a firiem spolupracovať na kozmických projektoch svetového významu. Dúfame preto v skorú integráciu Slovenska do Európskej vesmírnej agentúry.

philae-over-BA-sosa
Porovnanie kométy 67P/G-C s mestom Bratislava. Credit: Robert Vokál

[1] http://space.saske.sk/projects/ess/?lang=0