Rádioamatérsky svet očakáva udalosť roka

Na deň 30. novembra 2014 je naplánovaný štart nosnej rakety misie Hayabusa 2 Japonskej agentúry JAXA. Misia má za úlohu navštíviť asteroid 1999 JU3, odobrať vzorky a vrátiť sa späť na Zem. Ako sekundárny náklad bol vybraný satelit Abyss2/Shin’en2 a tiež ARTSAT2:Despatch. Oba sekundárne satelity ponesú rádioamatérske komunikačné zariadenia.

Satelit Abyss2Abyss2 ma k dispozícii 2 vysielače. CW telemetria 437,505MHz a WSJT telemetria 437,385MHz. Pôvodne plánovaný lineárny transpondér CW/SSB nebude aktivovaný pre problémy s povolením od Japonských úradov.

CW maják satelitu ARTSAT2 bude vysielať na frekvencii 437,325MHz s výkonom 7W. Na palube nemá solárne batérie a preto jeho prevádzka bude limitovaná.

Trekovanie oboch satelitov by nemalo byt náročné. Zmenu frekvencie vplyvom doplerového  efektu vzhľadom na trajektóriu letu bude možné dolaďovať aj ručne a to v približne 10 minútových intervaloch.

V súčasnosti je za najdlhšie rádioamatérske spojenie považované spojenie Zem – Mesiac – Zem (EME). Teraz sa však ponúka možnosť počúvať objekt vyrobený človekom z viac ako štvornásobnej vzdialenosti. Je to skutočná výzva pre rádioamatérov, nakoľko satelity už asi týždeň po štarte dosiahnu maximálnu vzdialenosť až 3 milióny kilometrov od zeme. Nenechajme si ujsť túto jedinečnú príležitosť vyskúšať svoje technické možnosti a získať QSL lístok.

Zdroje:
[1] http://leo.sci.kagoshima-u.ac.jp/KSAT-HP/Shin-en2_Comm_E.html
[2] http://amsat-uk.org/2014/09/01/japanese-asteroid-mission-to-carry-amateur-radio/
[3] http://despatch.artsat.jp/en/Cooperative_Data_Reconstruction
[4] http://api.artsat.jp/report/

Robo OM1LD, Ondrej OM4AOZ, Adam OM7AAK