Slovenská Space Mafia dobýva Viedeň

Trinásty apríl je pre mňa neskutočne významný. Nielenže sú to moje meniny, ale je to hlavne deň po výročí prvého orbitu. V duchu prípitku pripomínajúc túto historickú udalosť, zjednodušene: „Poyechali“ som sa rozhodoval kam v tento signifikantný aprílový víkend ísť do neznáma. V menu bola konferencia SpaceUp organizovaná v mojej alma-matre ISU v Štrasburgu, druhý a mne bližší Startup Weekend: Space v Brémach a nakoniec viedenská lokálna časť NASA SpaceApps Challenge. Rozhodol som sa z čisto logistických dôvodov pre Viedeň.

Viedeň bola len jedna z približne 130tich lokácií tohto globálneho hackatonu organizovaného NASA, nepočítajúc možnú virtuálnu účasť. Registrácia zadarmo a vyhliadka dvoch dní neustálej práce na výzvach od NASA, za spolupráce tímu ľudí čo ste doteraz nepoznali, ako aj možnosť niekoľkých stupňov výhier prilákala viac ako 13 tisíc účastníkov z celého sveta vrátane jedného Slováka.

Samozrejme, ako vždy keď sa človek ponáhľa, električka mi ušla a tým pádom aj zo dva vlaky a takmer nejestvujúci rozpočet na toto podujatie sa mi radikálne zmenšil. Napriek tomu som sa dostal na miesto iba s miernym časovým sklzom a pred vytváraním tímov. Keďže moc neverím na predpovede počasia, musel som asi hodinku (bol som bez svojho kybernetického exaplantu menom Honor 6) blúdiť po Viedni asi v 500 metrovom okruhu miesta konania v nádhernom slnečnom počasí. A keďže som bol zabalený v čiernom koženom kabáte, pracovných kožených topánkach s oceľovou špicou a tak môj nástup bol naozaj cítiť dopredu.

Udivené pohľady účastníkov, ktoré ako keby zmrzli v údive a šoku, bolo naozaj na nezaplatenie. Vidieť toľko geniálnych ľudí po kope v takomto rozpoložení mi dalo malý boost sebavedomia.

ales1

Hneď ako som sa usadil začali sme si vyberať témy vyberať zo štyroch oblastí, do ktorých NASA rozdelila svoje výzvy, ktoré sme mali v duchu open source riešiť. Pridal som sa najprv, ku Barbarosovi  a chceli sme riešiť dróny, ale táto špecifická výzva si žiadala kódovanie a zdrojový kód na NASA stránke sa nedal akosi spojazdniť. Vtedy som si všimol, ževýzvu 3D tlačeného jedla a automaticky som sa do nej zamiloval tak viditeľne, že sa ku mne automaticky pridala slečna Juliane Beer, táto kreatívno-projektová manažérka mi pomohla premostiť cigaretový deficit a posunúť môj nápad do úplne inej roviny.

ales2

Organizátori boli nemožne ústretový a tak som nemusel využívať ani radikálne riešenie “á la“ ja pod dekou zo zlato strieborného maylaru v strede Viedne. Bohužiaľ moje riešenie nezahŕňalo sprchu a tak moja prítomnosť na hackatone bola na druhý deň ešte citeľnejšia. Juliane nádherne kompenzovala môj artistický deficit a moju lenivosť nahradila zápalom pre vec, ktorou som ju deň pred tým tak nakazil.

ales3

Po v celku dobrej prezentácii s divným hlavu točiacim Prezi a výborných otázkach od poroty z NASA a biznisu sme teda s naším konceptom FOOD4LIFE skončili na prvom mieste lokálneho kola a boli nominovaný do globálneho kola. Juliane dodatočne vyhrala lístok na Pioneers festival za svoju pioniersku náturu a aktívne ústretový prístup, spolu s Barbarosom mali jednoznačne môj hlas.

Barbaros spojil sily s Leonhardom a vymysleli a nakódili navigačný systém pre smartfóny s potenciálom vytvárať mapy prostredia na základe následného pohybu a získali tak druhú nomináciu do globálneho kola. Cenu publika získal team s geniálnymi dvojičkami, ktorý rovno vyriešil niekoľko výziev jedným vrzom a tak sa zrodil Brainterstellar, ktorý nakoniec súperil o top 5 v celosvetovom hlasovaní a niet sa čomu čudovať.

ales4

 

Momentálne prebieha hlasovanie pre ocenenie za top CEE nápad a spolu s naším je tam aj ďalší tím s 3D tlačiarňou na jedlo a mnoho iných zaujímavých nápadov. Hlasovať môžete svojou e-mailovou adresou TU > https://newmans.leadpages.net/cee-voting/  a veľmi nás tým potešíte a pozdvihnete Slovensko v očiach NASA a okolitého regiónu.

ales5

Na budúci rok vás všetkých pozývam do Viedne, skúsiť si zmerať sily so svetom v roli účastníka, ale aj moderátora Viedenskej časti.

Aleš Nohel