Slovenka bude veliteľkou misie na „Mars“! Ponesie so sebou unikátne slovenské experimenty.

Slovenská vedkyňa Dr. Michaela Musilová sa stala hlavnou veliteľkou medzinárodnej posádky, ktorá uskutoční misiu na simulovaný Mars. Už o par dní odlieta do USA, aby v americkej púšti uskutočnila niekoľko vedeckých štúdií, vrátane látok kolostra a beta glukánu zo Slovenska, ktoré by mohli byť použité pri budúcich vesmírnych misiách.

Počas necelých troch týždňov vykoná medzinárodná posádka šiestich „marsonautov“ z takmer všetkých svetových kontinentov viacero unikátnych experimentov. Mnohé z nich pochádzajú zo slovenských výskumných organizácií a od slovenských študentov. Simulovaná misia, ktorá bude prebiehať na Marťanskej púštnej výskumnej stanici MDRS (Mars Desert Research Station) v americkom Utahu, sa začne 13. januára 2017. Hoci ide iba o simulovanú misiu, reálne napodobňuje život ľudskej posádky na červenej planéte. Účasť Michaely Musilovej na misii na MDRS podporuje a z časti financuje Ministerstvo Školstva, Vedy, Výskumu a Športu SR.

Marťanská výskumná stanica je postavená vo vysokých nadmorských výškach studenej červenej americkej púšte v Utahu. Stanicu vybudovala americká spoločnosť Mars Society. Tu sa snaží skúmať všetky aspekty života ľudí na červenej planéte. Na stanici vykonávajú marsonauti rozličný výskum a učia sa prekonávať najrôznejšie prekážky, a tým dláždia cestu pre skutočných astronautov, ktorí jedného dňa poletia na Mars. Hovorí Michaela Musilová: „Cieľom je zistiť, či by ľudia mohli prežiť v takýchto podmienkach v skutočnej kolónii na Marse. Opustiť stanicu je možné len v astronautickom skafandri. Čaká nás obmedzené množstvo jedla, vody, elektriny a aj vzduchu. Samozrejmosťou je aj úplne odrezanie od sveta – akoby sme boli na inej planéte.“

 

Obr.1: Marťanská púštna výskumná stanica (MDRS) v americkom Utahu

 

„Marťanská kolónia“ pozostáva z maličkej ubytovne (má 8-metrový priemer a slúži na všetko od spania, varenia, cvičenia po výskum), laboratória a z observatória. Michaela Musilová na MDRS uskutoční niekoľko výskumných projektov, vrátane testovania trvanlivosti kolostra a beta glukánu priamo v marťanských podmienkach. Výber kolostra a beta glukánu nie je náhodný. Ide i prírodné produkty podporujúce imunitný systém vyvíjané a produkované na Slovensku malými inovačnými firmami v spolupráci s Výskumným ústavom potravinárskym Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC). „Ide o prvú lastovičku z pripravovaného výskumného zámeru na výskum potravín a potravinových doplnkov pre extrémne záťažové situácie ktoré SOSA v spolupráci s VUP – NPPC pripravuje,“ vysvetľuje  Doc. Stanislav Šilhár za NPPC. Výživné a liečivé vlastnosti týchto produktov by mohli byť prospešné pre budúcich astronautov a všeobecne pre ľudí pracujúcich v extrémnych podmienkach. „Cenné vlastnosti kolostra a beta glukánu podrobíme skúške v simulovanom marťanskom prostredí. Ak sa nepoškodia napriek extrémnym podmienkam, tak by v budúcnosti mohli byť použité pri skutočných vesmírnych misiách, alebo aspoň v extrémnych prostrediach na zemi,“ hovorí Michaela Musilová, prvá slovenská marsonautka a súčasne aj veliteľka celej medzinárodnej posádky simulovanej misie na Marse. „Som nadšený, že slovenské kolostrum môže zohrať dôležitú úlohu pri medzinárodnom výskume života na Marse,“ konštatuje Martin Gračka z Kozieho vŕška.

 

Obr.2: Dr. Michaela Musilová počas simulácie v roku 2014

 

Medzi slovenské projekty patrí aj výskumný projekt výhercov súťaže Misia Mars, ktorú zorganizovala Slovenská Organizácia pre Vesmírne Aktivity (SOSA) v spolupráci so Slovenskými Elektrárňami. Výhercami súťaže boli študentky z Gymnázium Detva, ktoré navrhli pokus zameraný na pestovanie špenátu za marťanských podmienok. Pokus posádka bude realizovať na MDRS kým študentky jej budú dávať pokyny zo Slovenska. Okrem týchto slovenských projektov sa posádka bude zaoberať 3D-tlačením infraštruktúr, psychologickými štúdiami správania sa posádok počas izolácie od riadiaceho strediska na Zemi, rôznymi geologickými štúdiami simulovaného marťanského terénu a niekoľkými vzdelávacími projektami.  Tieto projekty položia základy pre budúci výskum povrchu červenej planéty a možnosti jej osídlenia.

Dátum a miesto výskumu: 13.1.2017 – 8.2.20.17 (MDRS, Utah, USA)

Posádka medzinárodnej misie: 6 členov zo 6 krajín (Španielsko, Izrael, Austrália, Francúzsko, Írsko, Slovensko)

Hlavné ciele výskumu:

  1. Výskum kolostra (Kozí vŕšok) a beta glukánu (NPPC)
  2. Experimenty výhercov slovenskej súťaže pre študentov Misia Mars (SOSA a Slovenské Elektrárne)
  3. 3D tlač infraštruktúry použitím simulovanej marťanskej pôdy
  4. Psychologická príprava posádky zvládnutím kritických úloh a schopností rozhodovať sa
  5. Geologické štúdie povrchu simulovanej červenej planéty
  6. Umelecké, vzdelávacie a popularizačné aktivity pre zvýšenie interakcie verejnosti, študentov a výskumnej komunity, najmä vo vesmírnom sektore

Kolostrum je mlieko cicavcov krátko pred pôrodom a počas prvých 72 hodín po pôrode. Nazýva sa aj „prvé mlieko“, pretože je obsiahnuté v prvom kojení po pôrode. U všetkých cicavcov je kolostrum dôležité pre prežitie novorodenca. Dôvodom je vysoká koncentrácia imunitných faktorov. Má teda veľký význam pri liečbe alergií a autoimunitných ochorení.

Beta glukán je prírodný komplexný polysacharid schopný podporovať obranné reakcie organizmu proti baktériám, vírusom a parazitom. Súčasne pomáha telu bojovať proti rakovine, regeneruje tkanivá a celkovo posilňuje organizmus. Najbežnejším zdrojom beta glukánu sú vyššie huby. Najčastejšie hliva ustricová.

Dr. Michaela Musilová ako jedna z mála zakúsila aké je to byť astronautom žijúcim na Marse. Michaela totiž v roku 2014 absolvovala simulovanú misiu na Marťanskej púštnej výskumnej stanici (Mars Desert Research Station), v USA a teraz ju opäť vybrali viesť ďaľšiu misiu ako commander. Jej vedeckým smerom je astrobiológia so zameraním na extrémofily – organizmy žijúce v extrémnych podmienkach, ako sú oceánske priekopy, pevninské ľadovce a pod. Práve takéto organizmy by sme mohli najsť na iných planetárnych telesách vo vesmíre. Svoj výskum robila na California Institute of Technology (USA), University College London (UK) a University of Bristol (UK). Získala tak isto výskumný grant pre prácu priamo v NASA Jet Propulsion Laboratory (USA), spolupracovala na viacerých projektoch Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a pre Londýnske Observatórium. Nedávno sa vrátila Slovensko s túžbou pomôcť rozvinúť slovenský vesmírny výskum a priemyseľ spolu so Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity (SOSA), ktorej je predsedníčkou. Momentálne okrem práce v SOSA je prednášajúcou výskumníčkou pre International Space University a konzultantkou pre niekoľko zahraničných firiem, ako napríklad Mission Control Space Services Inc.. Jej veľkým snom je v budúcnosti spolupracovať na vesmírnej misii, snaď aj so zapojením Slovenska, ktorej cieľom bude nájsť život v mimozemskom priestore.

Ilustračné fotografie a fotografie z tlačovej konferencie ktorá sa konala 9. januára 2017 nájdete na konci článku vo fotogalérii.