Zaujímavosti z najväčšej konferencie zameranej na cubesaty a malé satelity

V dňoch 5. – 10. augusta 2017 sa v americkom meste Logan konala jedna z najväčších konferencií zameraná na malé satelity s názvom Small Satellite Conference. Raketovým tempom rastúci trend nanosatelitov a malých satelitov sa odráža aj v obrovskom množstve účastníkov a záujemcov. Tento rok sa konferencie zúčastnilo 2550 účastníkov z 800 organizácií a 40-tich rôznych krajín. Konferencia potvrdila rastúci trend a posun technológie malých satelitov z oblasti edukačných projektov do oblasti serióznych nástrojov na vedecké a technologické experimenty a taktiež na  poskytovanie služieb, akými sú diaľkové pozorovanie Zeme, zabezpečovanie komunikačných služieb, monitorovanie vzduchu a vôd a pod. Čerstvá štúdia hovorí o neuveriteľnom raste, predpoklad veľkosti trhu s nanosatelitmi do roku 2026 sa odhaduje až na 30 miliárd amerických dolárov. Štúdia taktiež tvrdí, že v najbližšej dekáde má byť vypustených až 6200 malých satelitov. Očakáva sa tak ozajstná revolúcia na poli nepilotovaných letov do vesmíru.

Množstvo spoločností predstavilo svoje aktuálne projekty, investície a plány dobudúcna. Z obrovského množstva spomeňme napríklad litovskú spoločnosť NanoAvionics, ktorá obdržala 3,2 milióna EUR na vývoj a otestovanie pohonu pre cubesaty. Ich cubesat LituanicaSat-2 ktorý letel na rakete PSLV-C38 spolu s 1. slovenskou družicou skCUBE oznámil úspešný test pohonného systému tesne pred začiatkom konferencie SmallSat.

 

Obr.1: LituanicaSat-2 úspešne otestovala pohon pre cubesaty. Credit: NanoAvionics

 

Švajčiarska spoločnosť ELSE oznámila získanie počiatočnej investície v podobe 3 miliónov dolárov a do roku 2021 chce vypustiť 64 cubesatov, ktoré budu zabezpečovať zber dát z pozemných IoT zariadení.

Do diskusie k téme konferencie vstúpila aj NASA. V nanosatelitoch vidí veľký potenciál, avšak pomenovala aj aktuálne problémy. Medzi najväčšie patrí najmä spoľahlivosť. Vo svojom príspevku upriamila pozornosť komunity na riešenie tohto problému.

 

Obr.2: Spoločnosť ELSE má v pláne vypustiť flotilu 64 cubesatov s názvom Astrocast na príjem dát z IoT zariadení. Credit: ELSE

 

Na konferencii sa predstavili aj spoločnosti, ktoré reagujú na stále zvyšujúci sa dopyt po malých satelitoch vývojom vlastných nosičov pre malé satelity. Spomeňme nedávny test rakety Electron spoločnosti Rocket Lab USA, prípadne test rakety vyvinutej spoločnosťou Vector Space Systems.

Viac zaujímavých informácií a článkov k téme si môžete pozrieť v sekcii odkazy nižšie.

 

Odkazy: