Na Mesiac a ešte ďalej aj vďaka L.E.A.R.N! Rozhovor s Matejom Poliačekom, účastníkom simulovanej misie na Mesiac

 L.E.A.R.N je misia zameraná na simuláciu života na Mesiaci, ktorá prebieha od 25.8.2018 do 9.9.2018 na letisku v poľskej Pile. Medzi základné experimenty patrí psychológia, bio-medicína, telerobotika, geológia a pestovanie rastlín. O tom, ako sa k danej misii dostal, aká je jej náplň a aká je budúcnosť osídľovania Mesiaca som sa rozprával práve s účastníkom misie Matejom Poliačekom. 

Vedel by si sa nám v krátkosti predstaviť? Odkiaľ si, kde si študoval a ako si sa dostal k ESA a neskôr práve k tejto misii?

 Pôvodne som z Bratislavy, kde som strávil väčšinu života až po koniec strednej školy. Šesť nasledujúcich rokov som strávil v škótskom Glasgowe, kde som absolvoval bakalárske a inžinierske štúdium, a tiež rok práce. Momentálne som v ESA-ESTEC v Holandsku ako stážista. Keďže ESA ponúka absolventské stáže každý rok, k práci som sa dostal relatívne „štandardne“ – našiel som si pozíciu, ktorá sedela môjmu vzdelaniu a prihlásil som sa ☺. O základni Lunares som sa dozvedel práve v ESTECu z prezentácie kolegu, ktorý tu tiež strávil nejaký čas. 

Zdroj: https://www.facebook.com/learnmission

Ako prebiehal výber pre misiu a následná príprava na ňu?

 Opäť raz štandardný postup – prihláška ☺. Proces nepozostával z ďalších krokov, keďže vybraných kandidátov nakoniec bolo asi 30, pričom do misií sa nás prerozdelilo asi 15-20 – predpokladám, že zbytok si to buď rozmyslel, alebo si a misiu nenašiel čas. Nezdá sa to, ale aj pre 2-týždňovú misiu je to celkom veľká časová investícia. 

Príprava pozostávala najmä z techniky a vedy, tj. príprava experimentov, hardvéru a pod. Ja osobne som bol v kontakte s výskumníkmi z glasgowskej univerzity a z ESTECu. Okrem toho sme tiež pripravovali sociálne média, nášivku pre misiu (ktorú môj kolega Lionel spravil za prekvapivo krátky čas!) a organizačné prípravy. 

Si spokojný s tímom, ktorý bol vybraný? Stihli ste sa už spoznať, prípadne zohrať? Aké krajiny majú zastúpenie v misii?

Posádka je fantastická, zohratý sme od prvého dňa, keďže sme spolu strávili 3 dni pred misiou počas tréningu a zdravotných prehliadok. Dynamiku máme skvelú, všetci spolupracujú, morálka je silná – čiže z mojej strany maximálna spokojnosť. V posádke máme Poľku Jo, Poliaka Kamila, Estónku Kate a Brita Jacoba, tak občas žartujeme, že hlavne pre Jacoba to musí byť niečo ako Interkosmos 2.0 ☺. 

Zdroj: https://www.facebook.com/learnmission>

Už 5 dní si zavretý na „Mesiaci“. Aké máš dojmy? Ako to zvládaš?

Výborne! Najväčšie obavy sme mali z jedla, ktoré je ako súčasť experimentu všetko lyofilizované, ale nakoniec je prekvapivo dobré. Dni sú nabité, tak sa nenudíme. Občas mám dokonca pocit, že je mi tu lepšie ako „vonku“, lebo všetka práca je veľmi sústredená, máme plán, ktorého sa každý deň držíme a nič ma nerozptyľuje ☺ 

Dočítal som sa, že hlavnou misiou je nájsť „kľuč“ k ideálnej posádke pre misiu na Mesiac. Dostali ste aj nejakú prednášku, ako by mala približne daná osoba v posádke vyzerať.

Nepovedal by som, že je to priamo hlavným cieľom, ale je to niečo, čo sa dá monitorovať popri ostatných aktivitách. Každý deň vypĺňame sociodynamický formulár, takže výskumníci vidia, ako sa mení naše vnímanie zbytku posádky. Tiež sme monitorovaní vo väčšine habitatu 24 hodín denne, a záznamy monitoruje psychológ, takže aj z toho sa dajú vyvodiť dáta.

Prednášku sme nedostali žiadnu, tipujem, že nechceli ovplyvňovať naše správanie. Čo sa psychiky a fyzičky týka, mali sme viaceré prehliadky, ktoré preverili našu spôsobilosť. V momentálnej situácií mám však pocit, že tejto posádke by som dôveroval aj počas skutočnej misie na Mesiac ☺

Aké úlohy ste už museli riešiť? Stala sa už aj nejaká havarijná situácia? Prípadne, s akými dátami si už mal možnosť za ten čas pracovať?

Každý z nás pracuje na nejakom experimente, ja som práve ukončil prípravu hydroponického laboratória. Okrem experimentov sa venujeme rutinným aktivitám, každý deň zaznamenávame viacero vecí, či už zdravotné parametre, ale aj veci ako vlhkosť a teplotu v teráriách s hmyzom, ktorý tu máme na experimenty. Kritické havarijné situácie zatiaľ neboli, ale kto nás sleduje na facebooku vie, že sme stratili pár Petriho misiek ☺

Ja som sa s Kamilom a Jacobom pozrel v prvých dňoch na naše zásoby, o všetkom si vediem excelovský hárok, najmä na ten s jedlom som hrdý – skombinovali sme náš systém monitorovania jedla (keďže naša diéta je podstatne prísnejšia) s tabuľkou na výpočet príjmu a výdaju energie, ktorý pripravila misia ARES III, čo tu bola pred nami. Hotový hárok nám bude vedieť povedať, koľko čoho jeme, koľko nám ostáva potravín, a hlavne aké je zloženie skonzumovanej stravy a ako vyzerá pojem skonzumovaných a spálených kalórií. Vďaka tomu si budeme vedieť ešte lepšie prispôsobiť a zefektívniť stravu, a tiež dúfam, že takýto nástroj ocenia aj budúce misie. 

Zdroj: https://www.facebook.com/learnmission

Aký máš názor na osídľovanie mimozemských objektov? A ako vidíš osídlenie Mesiaca, je možné v blízkej budúcnosti? A čo všetko môžeme od toho očakávať? Myslíš, že sa z Mesiaca stane turistická destinácia a budú sem chodiť ľudia na dovolenky?

Dúfam, že sa trvalej základne dožijem ☺. O plánoch s Mesiacom sa hovorí často a už dlhú dobu, ale postup je samozrejme pomalý a vo veľa veciach neistý. Predpokladám, že iniciatívu prevezmú súkromné firmy, ktoré riešenia nájdu, a samozrejme budú hľadať spôsoby, ako zarobiť peniaze – a turizmus je určite jednou z nich. Osobne v to aj trochu dúfam, pretože astronaut zo mňa pri všetkej pravdepodobnosti nebude, ale čím viac ľudí bude treba vo vesmíre na prácu, tým lepšie ☺ 

Plánujú sa aj ďalšie podobné misie a majú možnosť sa do nich zapojiť bežný vesmírny fanatici zo Slovenska? Ak áno, ako? Ak nie, ako inak sa k podobným možnostiam vieme dostať?

Podobné misie bežia pravidelne a na rôznych miestach, stačí sa poobzerať, informácie sú dostupné na internete. Každá organizácia má iné požiadavky na kandidátov, takže sa treba oboznámiť s nimi a hlavne sa zamyslieť, ako človek vie prispieť k misii. Potom treba vyplniť prihlášku a všetko v nej spomenúť, a počkať na výsledok. 

Samozrejme sa rátajú vedecké a inžinierske schopnosti, ale taktiež zdravotné, operačné, alebo skúsenosti s podobnými podmienkami. Tiež je užitočné, ak má človek nejaký výskum, na ktorom chce v izolácií pracovať. 

Čo bude nasledovať po skončení misie?

Pre mňa je situácia veľmi jednoduchá – naspať do práce a dokončiť, čo sa dá ☺ 

Okrem toho dúfam, že sa nám podarí z dát niečo dostať. S ARES III sme sa dohodli, že si zladíme zber dát, aby boli konzistentné a dalo sa pracovať s väčším množstvom. Už len za týchto 5 dní sme s LEARN prišli na veľa vecí, napr. ako čo najlepšie šetriť vodu, ako prispôsobiť návyky atď. Spolu budeme mať takýchto poznatkov omnoho viac. 

Aké sú tvoje ďalšie kroky? Ostávaš v ESA alebo bude tvoja vesmírna cesta viesť inam?

Ako som naznačil vyššie, v práci budem dokončovať svoje projekty, mám na to tak dva a pol týždňa po návrate ☺ Stáž v ESA je totiž len na rok, a štandardne stážisti potom odchádzajú pracovať do vesmírneho priemyslu, aby nabrali skúsenosti aj z opačného konca. Už pred misiou som písal motivačné listy, upravoval životopis a hlásil sa na pozície, čo ma zaujali, a myslím, že rovnaký postup ma čaká aj keď sa vrátim. 

Maťovi držíme palce pri misii a tešíme sa na denné aktualizácie na stránke: https://www.facebook.com/learnmission.