Česi a Slováci budú spolupracovať na vytvorení spoločného nanosatelitu

Brno, 4.3. 2018 – Jakub Kapuš, CEO Spacemanic a podpredseda občianskeho združenia Slovak Organization for Space Activities (SOSA) spolu s Jiří Dušekom z Hvezdárne a planetária Brno dnes oznámili spoluprácu na unikátnom projekte vytvorenia česko-slovenského nanosatelitu s pracovným názvom CScube. Nadväzujú tak na spoločnú históriu vo výskume kozmu a úspechy, keď vtedajšie Československo patrilo medzi lídrov vesmírneho výskumu.

„Cieľom je demonštrovať schopnosti našich krajín. Vytvorením spoločného projektu, chceme dať možnosť firmám, vedcom a študentom prezentovať svoje schopnosti, technológie a inovatívne riešenia priamo vo vesmíre. Úspešné projekty skCUBE a VZLUSAT-1 ukázali, že máme vysoký potenciál a sme konkurencie schopní. S českými kolegami sme spolupracovali na viacerých projektoch a tak sa CScube stal prirodzeným vyústením dlhodobo vynikajúcej spolupráce,“ povedal Kapuš.

Popularizácia vedy, zvýšenie záujmu o štúdium STEM a priblíženie vesmírnych technológií verejnosti je dôležitý cieľ, ktorý spoločný projekt sleduje. Pre študentov základných, stredných aj vysokých škôl majú v rámci projektu prichystaných niekoľko výziev a súťaží, ktoré budú odhaľovať postupom času.  

„Nanosatelity, inak zvané cubesaty, výrazne menia prístup ľudstva ku skúmaniu vesmíru. Už dnes zabezpečujú dôležité služby a vykonávajú vedecky významnú činnosť. V budúcnosti je možné, že budú flotily nanosatelitov zabezpečovať diaľkové pozorovania Zeme alebo telekomunikačné služby. Len do roku 2025 má vyštartovať okolo 7000 nanosatelitov, čo otvára dvere smerom k obrovskému trhu. Veríme, že spolupráca prinesie líderskú pozíciu krajín v oblasti tvorby nanosatelitov,“ povedal Jiří Dušek, riaditeľ hvezdárne a planetária v Brne.

Plánovaný termín štartu česko-slovenského nanosatelitu je predbežne naplánovaný na rok 2021. Tvorcovia projektu sú otvorení spolupráci s ďalšími partnermi, sponzormi a investormi. Cieľom je zapojenie čo najširšieho okruhu záujemcov.