Starhopper od SpaceX si v polovici júna opäť poskočí!


Elon Musk na konci roku 2018 predstavil zatiaľ finálny dizajn hviezdnej lode Starship (ak nerátame výmenu konštrukčných materiálov a zmenu počtu motorov), ktorej testovací prototyp dostal názov Starhopper (v preklade Hviezdny skokan).
Ten slúži na testovanie iterácií raketového motoru Raptor. So stavbou sa začalo už v ten istý rok a o šesť týždňov bol postavený exteriér prototypu. Mal priemer 9 metrov a výšku 39 metrov.

Starhopper


V januári 2019 bol Starhopper poškodený silným vetrom a vývoj sa tak omeškal o niekoľko týždňov. Najväčšie škody boli na nose, ktorý úplne odpadol. No po opravách a úprave dizajnu sa začiatkom apríla uskutočnili dva testovacie zážihy motoru. Raptor bežal zopár sekúnd a pripevnený k zemi dosiahol výšku okolo jedného metra. Krátke video zo zážihu si môžete pozrieť tu. Motor s označením S/N2 potom odviezli na ďalšiu analýzu.

Starhopper sa dočkal montáže adaptérov s možnosťou rýchleho odpojenia, systémov na ovládanie výšky a tlmičov pre pristávanie. Tieto vylepšenia mu umožnia “skoky“ bez pripevnenia k zemi.

Prvý skok je plánovaný na stred júna, kedy sa Starhopper vyšplhá do výšky 20 metrov.
Predtým ale SpaceX otestuje okrem iného aj dopĺňanie paliva a statický štart motoru Raptor.

Montáž S/N4


Muskova firma je vo vývoji tak rýchla, že iterácia Raptora S/N4 poslúžil len na skúšku rozmerov a na reálny skok ju nahradí nová S/N5, ktorú dovezú z Hawthornu v Kalifornii na testovacie zariadenie Boca Chica v Južnom Texase.

Nos Boca Chica


Metán ako palivo a celkový dizajn motora síce nie sú novinky ako také ale Raptor by mal byť prvý, ktorý aj poletí do vesmíru. SpaceX tak čelí veľkej výzve, pretože ako palivo doteraz používali petrolej RP-1.

Predpokladá sa, že tímy sa počas testovania stretnú s viacerými problémami. Aby sa prispôsobili novému palivu, musia zapracovať aj zmeny na budovách v okolí slávnej odpaľovacej rampy 39A, odkiaľ štartovala misia Apollo 11, alebo posledný let raketoplánu STS-177.



Zdroje a podrobnejšie informácie nájdete na:

Zdroje obrázkov: nasaspaceflight.com