Slovensko sa stalo 42. signatárom dohôd Artemis

Slovensko vo štvrtok podpísalo dohody Artemis počas ceremónie, ktorú usporiadal riaditeľ NASA Bill Nelson v sídle agentúry vo Washingtone. Stalo sa tak už 42. krajinou, ktorá sa pripojila k medzinárodnému spoločenstvu v záväzku mierového, transparentného a zodpovedného prieskumu vesmíru, ktorý je prínosom pre všetkých.

„NASA víta Slovensko ako najnovšieho signatára dohôd Artemis,“ povedal Nelson. „Spojené štáty a Slovensko zdieľajú vieru v silu prieskumu. V rámci tejto novej kapitoly partnerstva našich národov budeme podporovať globálnu koalíciu signatárov dohôd, aby sme otvorene, zodpovedne a v mieri skúmali vesmír.

Dohody za Slovensko podpísal minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker. Slávnostného podpisu sa zúčastnila aj Sonáta Coulterová, zástupkyňa asistenta tajomníka Úradu pre európske a eurázijské záležitosti ministerstva zahraničných vecí USA a Radovan Javorčík, veľvyslanec SR v USA.

„Slovensko vníma dohody Artemis ako skvelú príležitosť pre túto generáciu definovať smernice a princípy zodpovedného a trvalo udržateľného prieskumu a využívania vesmíru,“ povedal Drucker.

Zľava veľvyslanec SR v USA Radovan Javorčík, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker, riaditeľ NASA Bill Nelson a zástupkyňa asistenta tajomníka Úradu pre európske a eurázijské záležitosti ministerstva zahraničných vecí USA Sonata Coulter počas slávnostného podpisu dohôd Artemis. Zdroj: NASA/Keegan Barber

Čo sú to dohody Artemis?

Dohoda Artemis je séria nezáväzných bilaterálnych dohôd medzi vládou Spojených štátov amerických a inými svetovými vládami, ktoré rozpracúvajú normy, ktorých dodržiavanie sa očakáva vo vesmíre. Dohody súvisia s programom Artemis, Američanmi vedeným úsilím vrátiť ľudí na Mesiac do roku 2026 s konečným cieľom rozšíriť prieskum vesmíru na Mars a ďalej.

Dohody, ktoré vypracovala NASA a ministerstvo zahraničných vecí USA, vytvárajú rámec pre spoluprácu pri civilnom prieskume a mierovom využívaní Mesiaca, Marsu a iných astronomických objektov. Sú založené na zmluve Organizácie Spojených národov o kozmickom priestore z roku 1967 a citujú väčšinu hlavných dohovorov o vesmíre, ktoré boli sprostredkované OSN.

Viac o dohodách Artemis (v anglickom jazyku) sa môžete dozvedieť tu.