Súťaž Copernicus Masters 2017 hľadá inovácie a nápady v oblasti diaľkového pozorovania Zeme

Od 1. apríla do 30. júna prebieha v poradí 7. ročník súťaže podnikateľských nápadov z oblasti diaľkového pozorovania Zeme s názvom Copernicus Masters. Na víťazné nápady tento rok čakajú ceny v celkovej hodnote viac ako 1,5 milióna EUR.

V rámci tohto ročníku Copernicus Masters – poprednej európskej sútaže v oblasti inovácií pre pozorovanie Zeme (EO) – bude rozdelená čiastka 1,5 milióna EUR. Súťaž je hnacím motorom transformácie zaujímavých podnikateľských nápadov do komerčnej sféry. V rámci súťaže bolo vyhlásených niekoľko výziev na rôzne témy.

Európska vesmírna agentúra (ESA) vyhlásila výzvu s názvom Sentinel Small Sat (S^3) Challenge. V rámci tejto výzvy môžu súťažiace témy zasielať svoje návrhy na cubesat misiu, ktorá by svojimi pozorovaniami dopĺňala kapacity a dodala pridanú hodnotu pozorovaniam z družíc Sentinel programu Copernicus. ESA udelí víťaznému návrhu peňažnú cenu vo výške 1 milión EUR na vývoj, výrobu a testovanie satelitu a zároveň zabezpečí vypustenie satelitu zdarma na rakete Vega koncom roku 2018.

 

 

Európska komisia (EK) je do súťaže Copernicus Masters významne zapojená vďaka šiestim novým výzvam. Každá z výziev má konkrétne zameranie a zahrňuje námety ako: Udržateľný rozvoj, Big data, B2B, bezpečnosť Služby pre vládu, správa a zabezpečenie Copernicus. Výherca každej z výziev získa peňažnú odmenu vo výške 5 000 eur. Okrem toho získa komerčné družicové data v rovnakej hodnote. Týmto EK doplňuje program EK Copernicus Accelerator. Najlepších 50 prihlásených do súťaže Copernicus Masters tak bude mať príležitosť zapojiť sa do programu Copernicus Accelerator, kde navyše získa služby od najlepších odborníkov v oblasti podnikateľského poradenstva.

Ďalšia výzva je zameraná na univerzitné tímy.  Nemecká vesmírna agentúra DLR vyhlasuje výzvu na aplikácie spojené s monitorovaním životného prostredia a jeho vplyvu na zdravie a spoločnosť Astrosat hľadá inovácie a využitie družicových dát v oblasti monitorovania živelných katastrof. Zoznam všetkých tohtoročných výziev nájdete na tomto odkaze.

Slavnostné predávanie cien v rámci najväčších európskych súťaží v oblasti inovácií pre komerčné vesmírne aplikácie – súťaží Copernicus Masters a European Satellite Navigation Competition (ESNC) – sa koná začiatkom novembra 2017. Na tejto akcii sa stretnú významní hráči v kozmickom odvetví.

Prihlášky a svoje nápady na využívanie dát diaľkového pozorovanie Zeme môžete zasielať od 1. apríla do 30. júna 2017.

 

Pre ďalšie otázky prosím kontaktujte Slovenskú organizáciu pre vesmírne aktivity (SOSA) na emailovej adrese info (zavináč) sosa.sk .

 

 

Zdroje: